Bolesti koza izazvane nedostatkom vitamina i minerala

65

Zbog visoke proizvodnje mleka, ishrana koza mora da bude potpuna u pogledu količine i kvaliteta. Nedostatak minerala i vitamina u hrani često dovodi do smanjenja proizvodnje, kao i do oboljenja, a ponekad i do uginuća. To naročito važi za podmladak.

Dokazano je da se zbog nedostatka suštinski važnih hranljivih materija u obroku, uglavnom minerala i vitamina, značajno smanjuje otpornost. Koze postaju prijemčljive na razna oboljenja, a najčešća su rahitis i razmekšavanje kostiju, kao i oboljenje mišića mladih životinja (mišićna distrofija).

Rahitis je oboljenje podmlatka. Nastaje usled nedostatka kalcijuma, fosfora i vatamina D, bez kojih su kosti mekane, pa dolazi do njihovih iskrivljivanja, zglobovi debljaju, a pojavljuje se i hramanje. Kod mlečnih koza dolazi do gubljenja ovih minerala iz kostiju, pa se javljaju isti simptomi kao kod rahitisa jaradi. Da ne bi dolazilo do rahitisa mladih i osteomalacije starih životinja, neophodno je da se u hrani uspostavi pravilan odnos kalcijuma i fosfora. Pored ovih minerala obolelim životinjama se daje i vitamin D.

Mišićna distrofija je takođe bolest mladih životinja. Posledica je nedostatka selena i vitamina E. Rasprostranjena je u pojedinim rejonima, najčešće brdsko-planinskim, a ispoljava se otežanim i ukočenim kretanjem, ležanjem i teškim ustajanjem. Bolest nastaje zbog promena u mišićima. Ako promene zahvate i srce, životinja može i da ugine. Iako su životinje obolele, apetit im je očuvan. Oboljenje mišića najlakše je sprečiti ako se kozama u poslednjem mesecu bremenitosti daje selen i vitamin E u vidu injekcija ili oralno.

Izvor: dipl. inž. Ivica Tomić, PSSS Vranje

Foto: Envato, Freepik


reklama