Borbom protiv reeksporta država štiti poštene poljoprivrednike

293

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je, povodom hapšenja odgovornih za reeksport voća kupcima u Rusiji, da je interes države i zaštita poštenih poljoprivrednika prioritet svih prioriteta.

Policija je uhapsila petoro odgovornih lica privrednih društava i 63 poljoprivredna proizvođača zbog sumnje da su malverzacijama oštetili budžet Srbije za 107.103.765 dinara, saopštio je MUP.

– Poljoprivreda neće biti poligon prevarantima – poručio je tim povodom Nedimović.

Policija, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, Poreskom policijom, Upravom carine i Ministarstvom poljoprivrede, uhapsila je N. P. (62) i K. P. (58), odgovorna lica firme „Nju lend of fruit”, N. C. (39) i Z. C. (64), odgovorna lica firme „Citrum AKZ”, kao i B. K. (44), odgovorno lice privrednog društva „D&B trans”, prenosi Tanjug.

Uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca, falsifikovanje službene isprave i poreska utaja, dok se 63 poljoprivredna proizvođača sumnjiče za krivična dela pranje novca i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da su N. P, K. P, N. C, Z. C. i B. K tokom 2017. i 2018. godine, breskve i nektarine uvezene iz Grčke lažno deklarisali kao da su srpskog porekla kako bi izvršili reeksport voća kupcima u Ruskoj Federaciji. Oni su, kako se sumnja, sačinili lažnu dokumentaciju o otkupu i isplati breskvi i nektarina poljoprivrednim proizvođačima iz Srbije, koju su proizvođači potpisivali, a deo novca koji je uplaćen na njihov račun na ime PDV nadoknade vratili su firmi „Nju lend of fruit”.

Na taj način su N. P, K. P, N. C. i Z. C. oštetili budžet Republike Srbije za 107.103.765 dinara, a pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 104.755.884 dinara.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay, Unsplash


reklama