Border lester rasa ovaca

163

Ova rasa nastala je ukrštanjem lester ovnova sa tisveterskim ovcama, na granici Engleske i Škotske. U pitanju je vrlo ranostasna rasa koja se odlikuje velikim formatom tela, snažnom konstitucijom i otpornošću.

U pogledu proizvodnih osobina, border lester je sličan lester rasi. Razlikuje se po tome što je nešto manji, što ima kraću i gušću vunu, veću plodnost i mlečnost. Od 100 ovaca dobija se 200-210 jagnjadi. Godišnji prosečni nastrig neprane vune ovaca je oko 4,5, a ovnova oko 6,5 kg.

Border lester rasa je izuzetno popularna u Velikoj Britaniji, gde se oko 90% ovnova ove rase koristi za ukrštanje sa planinskim rasama ovaca, radi stvaranja meleza povećanih dimenzija tela i veće plodnosti.

Zbog izuzetno dobre životne i proizvodne performanse, border lester rasa je izvožena u veliki broj zemalja sveta, između kojih i u bivšu Jugoslaviju.

Izvor: „Ovčarstvo – tehnologija proizvodnje“ (Milenko Gutić, Milun Petrović, Snežana Bogosavljević-Bošković, Vladimir Kurćubić, Leka Mandić, Vladimir Dosković; Čačak, 2006.)

Foto: Free Images


reklama