Brašno od kestena – hit među pobornicima zdrave ishrane

665

Kesten je jedan od najlepših plodova koje nam jesen daruje. Svima je dobro poznat njegov primamljivi miris, dok se peče na vatri, tokom hladnih jesenjih večeri. Ali, da li ste znali da od kestena možete napraviti brašno, i na taj način obogatiti svoju ishranu ovom zdravom namirnicom? Verovali ili ne, priprema kestenovog brašna je vrlo laka. 

Brašno od kestena, iako ne toliko poznato, ima dugačku istoriju. U Severnoj Americi Indijanci su često i rado koristili kesten u različitim oblicima, pa i ovom. U Evropi je izašlo „na loš glas“, jer se smatralo da je to sirotinjska hrana. Razlog za to nije bio loš ukus (upravo suprotno, ukus je odličan), već činjenica da zbog nedostatka glutena, testo kom je osnova kesten ne kvasa, pa su peciva tvrda, ravna i zbijena.

Sa povišenom svešću u vezi zdrave ishrane, potražnja za kestenom raste. Sjajni, smeđi plodovi sadrže veoma malo prostih, i puno složenih ugljenih hidrata, pa brzo izazivaju osećaj sitosti, što je poželjno kada je u pitanju kontrola telesne težine. Osim toga, ne podižu naglo šećer u krvi, što ih čini pogodnim za ljude sa poremećajem metabolizma šećera (dijabetis i insulinska rezistencija). Kao što smo već pomenuli, kesten ne sadrži gluten, pa ga slobodno mogu koristiti i ljudi oboleli od celijakije. Blagotvora uticaj na nervni i probavni sistem, regulacija krvnog pritiska i anemije, samo su još neki od brojnih benefita ovih jesenjih plodova.

A proces spravljanja brašna, naravno, počinje od kupovine. Birajte krupne i zdrave, sjajne plodove, bez oštećenja i rupica na ljusci. Ukoliko vam ipak promakne neki takav, čim primetite, uklonite ga.

Operite kestenje, pa na svakom zasecite krst oštrim nožem. To će sprečiti da pri prečenju ljuska eksplodira. Ubacite ih u rernu, pa ostavite pola sata, na 180-200 stepeni. Primetićete kako se ljuska odvaja od ploda na zasečenom mestu.

Dok su još topli, ogulite plodove i presecite popola, da bi ubrzali proces sušenja. Ukoliko posedujete dehidrator, sušite 12-24h, ali ukoliko nemate ovaj uređaj u domaćinstvu, bez brige – poslužiće i rerna. Poređajte plodove na papir za pečenje, pa ostavite da se suše par sati na jako niskoj temperaturi. Znaćete da je sušenje gotovo kada kesten postane toliko tvrd, da ne možete rukom da ga prepolovite. Za kraj, sameljite brašno koristeći mlin za kafu ili začine, eventualno blender.

Kestenovo brašno se na hladnom može čuvati do šest meseci.

Foto: Pixabay

 


reklama