Breburn – prvoklasna zimska desertna jabuka

408

Breburn (Braeburn) je sorta jabuke otkrivena pedesetih godina dvadesetog veka na Novom Zelandu u voćnjaku izvesnog gospodina Morana. Daljim razmnožavanjem, u svom rasadniku bavila su se braća Vilijams, uvidevši njene dobre karakteristike i računajući da bi ona mogla da ima dobar izvozni potencijal, tako da je komercijalno gajenje sorte počelo u voćnjaku Breburn po kome je dobila ime.

Smatra se da je breburn nastao ukrštanjem greni smita i lejdi hamilton, ali postoje mišljenja i da je on mutant koks orindža ili sejanac lejdi hamiltona.

Tržištem su tada dominirale jednobojne sorte (crveni delišes, zlatni delišes i greni smit) tako da je upravo dvobojnost breburna i specifičan ukus bila činjenica na kome su voćari zasnivali svoju nadu u njegov tržišni uspeh i ekspanziju.

Braeburn je vremenom postala jedna od najvažnijih komercijalnih sorti i bez sumnje prvoklasna desertna jabuka, odnosno, prva je novija sorta jabuke koja je ukusom bliža starijim, klasičnim sortama.

Kod nas se potrošači tek „upoznaju“ sa ovom sortom, međutim primetno je da joj popularnost raste poslednjih godina pa bi trebalo očekivati porast tražnje u narednim godinama.

Breburn nikada nije postao lider, međutim našao je svoje mesto u voćnjacima, marketima, pijacama i trpezama, naročito njegovi mutanti „Braeburn Rosabel“, „Braeburn Mariri Red“ i „Breaburn Hillwell“.

„Breburn Rosabel“ je spontana muacija breburna otkrivena u Austriji. Rađa redovno i obilno, čak i na jenogodišnjim sadnicama. Zbog velike specifične težine plodova neophodno je proređivanje roda. Cveta srednje rano. Oprašivači: ajdared i greni smit. Plodovi su srednji do krupni, lepe crvene boje sa prugastom, glatkom pokožicom. Harmoničan je odnos šećera i kiselina. Meso je čvsto, slatko-nakiselo, prijatnog harmoničnog ukusa. Može da se skladišti do jula.

„Breburn Mariri Red“ je mutacija breburna poreklom sa Novog Zelanda. Rađa dosta i redovno. Plodovi su intenzivno crveni, skoro po celoj površini, sočni, slatko-nakiseli, tipični breburn. Skladištenje do marta u normalnoj i do juna u kontrolisanim uslovima.

„Breaburn Hillwell“ se posebno izdvaja zbog značajno intenzivnije i svetlije crvene boje, za razliku od više zagasito crvene, odnosno nijanse smeđe boje prisutne kod drugih klonova.

Foto: Pixabay


reklama