Brendiranjem prehrambenih proizvoda do bolje pozicije na tržištu

32

Tematskom sednicom Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Zaječar, počela je serija sednica o ulozi intelektualne svojine u brendiranju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Sednice realizuju Direktorat za parlamente privrednika i Udruženje za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju – Grupacija za savetovanje i transfer znanja u poljoprivredi PKS, u saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu. Tematskou sednicu Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Zaječar moderirala je dr Danica Mićanović iz Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS.

Daniela Zlatić Šutić, pomoćnik direktora Zavoda za intelektualnu svojinu upoznala je privrednike sa značajem brendiranja poljoprivredno prehrambenih proizvoda i koristima koje brendiranje donosi, a o zaštiti prava intelektualne svojine u poljoprivredno prehrambenoj industriji govorila je Zorica Obradović, rukovodilac Centra za edukaciju i informisanje ZIS-a. Sa svrhom i postupkom registracije žiga, kao i međunarodnom zaštitom privrednike je upoznala Milena Marsenić, načelnik Odeljenja za žigove ZIS-a.

Veliko interesovanje prisutnih izazvale su oznake geografskog porekla, o kojima je govorila Milica Adamović, rukovodilac Grupe za industrijski dizajn i oznake geografskog porekla ZIS-a, posle koje je Goran Jović, direktor RPK Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga kao primer dobre prakse istakao iskustvo ove RPK, koja je uspešno zaštitila pet proizvoda: leskovačko roštilj meso, leskovačke specijalitete sa roštilja, leskovačku spržu, leskovački ajvar i leskovačku ljutenicu, s tim što je leskovački ajvar zaštićen i u EU, po Lisabonskom sporazumu.

U narednom periodu tematske sednice na ovu temu biće održane i u Kruševcu, Čačku, Kragujevcu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Nišu i Požarevcu.

Za više o događaju pogledajte OVDE.

Foto: PKS


reklama