Velika Britanija razmatra vraćanje starih mera

49

U Velikoj Britaniji će se vino i šampanjac od naredne godine prodavati u flašama od 200 mililitara, 500 ml i 568 ml (pinta), uz postojeće mere, a na osnovu nove uredbe o vraćanju stare mere – pinte, saopštilo je britansko Ministarstvo za trgovinu.

Ministarstvo je navelo da je ta promena omogućena Bregzitom, preneo je Gardijan. Vlada premijera Borisa Džonsona je prošle godine saopštila da razmatra vraćanje „imperijalnih“ mera kao što su funte i unce.

Ministarstvo trgovine je istaklo da je nakon opsežnih konsultacija, vlada odlučila da ne uvodi novi zakon u toj oblasti, ali da su izdate nove smernice za promovisanje upotrebe imperijalnih mera. Britanija je postepeno zvanično usvojila metrički sistem između 1995. i 1999. godine. Manje reforme mera za vino su opcione, što znači da će barovi, klubovi, restorani i supermarketi i dalje moći da prodaju standardne boce od 750 mililitara i polu flaše od 375. Mera pinta bila je uobičajena pre nego što se Britanija pridružila Evropskoj ekonomskoj zajednici, prethodnici EU, 1973. godine.

Veličina standardne boce vina u Britaniji je 750 mililitara, što je dovoljno za šest malih čaša. Flaše od 375 mililitara su uobičajene, a vino se može prodavati u Britaniji i od 500 mililitara, što znači da bi nova mera pinta predstavljala razliku od 68 ml.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay


reklama