Britanski ribari nezadovoljni trgovinskim dogovorom sa EU

8

Britanska ribarska industrija razočarana je što trgovinski sporazum o Bregzitu postignut sa Evropskom unijom ne predviđa veće smanjenje pristupa britanskim vodama koji taj blok trenutno ima, rekao je predstavnik udruženja britanskih ribara Bari Deas.

– Industrija će biti gorko razočarana što to nije definitivniji prekid – rekao je za Rojters u četvrtak Deas, izvršni direktor Nacionalne federacije ribarskih organizacija.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je ranije da je Velika Britanija dogovorila „razuman“ petoipogodišnji prelazni period s EU u pogledu ribarstva, duži od tri godine koje je želela, ali kraći od 14 godina koje je EU prvobitno tražila.

Deas je kazao da će najveću zabrinutost za ovu industriju verovatno predstavljati odluka da se dozvoli da ribarski čamci EU nastave da operišu i do šest milja od obala Ujedinjenog Kraljevstva, što je polovina ograničenja od 12 milja koju industrija traži.

Pristalice Bregzita kažu da je ribarstvo simbol suvereniteta i da bi ribolovna područja u britanskim vodama trebalo da budu prvenstveno za britanske ribarske posade. EU je nastojala da osigura pristup brodovima država članicama poput Francuske i Holandije.

Foto: Pixabay


reklama