Brojni uzroci za presejavanje oranica

67

Mr Ilija Bjelić, stručnjak PSS „Zrenjanin“, kaže da se na području srednjeg Banata u poslednje dve nedelje uveliko presejava kukuruz i suncokret.

Kako Bjelić napominje, nažalost nema sela na ovom području u kome se nije ukazala potreba za presejavanjem.

Setva kukuruza je na području srednjeg Banata počela 25. marta i trajala je do kraja aprila. Usled nepovoljnih vremenskih prilika tokom proleća, seme je dugo ležalo u vlažnoj zemlji i bilo izloženo napadu patogena i žičara. Taj problem je uočen ne samo kod najranije posejanog kukuruza već i kod onog iz srednjeg roka setve. Štetu usevu nanele su i ptice, što je primoralo ratare da ga preseju tamo gde je to bilo potrebno.

Problema ima i na suncokretu. Postoje parcele gde se uočavaju štete od insekata, prvenstveno kukuruzne pipe i popaca, ali i od žičara, pa taj usev mora da se preseje. Za razliku od prethodnih godina kada su zečevi napadali suncokret, ovog proleća od njih nema uočljivih šteta.

Takođe, veliki je problem i zabrana upotrebe pojedinih preparata koji su se do sada upotrebljavali u zaštiti useva. Naime, zabranjen je preparat „Mesurol“, insekticid za zemljišne štetočine i repelent za ptice, kao i fungicid „Tiram“ koji je bio i repelent za ptice. U praksi se oseća njihov nedostatak. Repelenti koji su sada dostupni ratarima svojim mirisom i gorkim ukusom nemaju stopostotni učinak kao preparati koji su povučeni, kaže mr Bjelić.

Područje rada službe PSS „Zrenjanin“ obuhvata opštine Zrenjanin, Nova Crnja, Žitište, Sečanj i Novi Bečej, što je 240.000 ha oranica, na kojima dominira kukuruz koji se seje na površini između 90.000 i 100.000 ha. Evidentno je da na terenu ima problema. Proizvođači se obraćaju savetodavcima za pomoć, tražeći i uzroke koji su doveli do presejavanja, a mnogi ukazuju na problem da seme ima slabu energiju klijanja.

Izvor: Poljoprivrednik

Foto: Agro TV


reklama