Budimka – dragocena stara sorta

359

Budimka je stara sorta jabuke neizvesnog porekla. Pretpostavlja se da potiče iz stare župe Budimlje, a neki smatraju da je doneta iz Male Azije. Kod nas je najviše raspostranjena u slivovima Moravice (gornjeg toka Zapadne Morave) i Ibra (Ivanjica, Arilje, Guča, Lučani, Požega, Užice, Novi Pazar).

Sa područja Požege između dva svetska rata godišnje se izvozilo po nekoliko desetina hiljada tona jabuke, pretežno budimke. Ona se danas zadržala uglavnom u brdsko–planinskom području Srbije. Na terenu se mogu naći pojedinačna stabla ili manji zasadi, starosti preko 80 godina, čija stabla daju i po 1.000 kg plodova u vrlo ekstenzivnim uslovima gajenja.

Bere se u prvoj polovini oktobra, a čuva do maja. Bujna je i dugovečna. Kruna je u mladosti uskopiramidalna. Stablo budimke na sejancu divlje jabuke u punoj rodnosti razvija vrlo visoku i dosta retku krunu velike nosivosti.

Budimka je jabuka brdsko-planinskog područja (do 800m nadmorske visine), plodnih, relativno lakih i umereno vlažnih zemljišta i severnih položaja. Pratilac je bukve i paprati. Odgovaraju joj sveže noći, umerena vlažnost i blago strujanje vazduha .Otporna je prema zimskim i poznim mrazevima, a osetljiva prema suši, magli i prouzrokovaču čađave krastavosti (Venturia inaequalis).

Diploidna je sorta. Polen odlično klija, a cveta srednje pozno. Budimku dobro oprašuju sorte zlatna parmenka, jonatan, zlatni i roze delišes. Kasno počinje da rađa, naročito na sejancu divlje jabuke. U povoljnim prirodnim uslovima, uz redovnu agrotehniku, rađa vrlo dobro i redovno.

Plod je srednje krupan, loptastokolačast, često asimetričan. Pokožica je zelenkastožuta, glatka, a sa sunčane strane bledorumena. Na pokožici se nalaze mnogobrojne rđaste lenticele. Meso je beličasto, čvrsto, nedovoljno sočno, slatko do blago nakiselo, dosta skromnog kvaliteta. Dobro podnosi ručnu berbu i transport. Na mestu uboja na plodu budimke stvara se zaštitna pluta.

Plod se koristi za industrijsku preradu (sok, koncentrat, pektin i sušenje), a u manjoj meri i za stonu upotrebu. Iako je plod budimke skromnog kvaliteta, ipak ima svoje potrošače.

Na kraju se može reći da budimka nije sorta jabuke za savremene zasade. Ali, zato je pogodna za uzgoj u brdsko-planinskim područjima. Još jedan veliki plus je i što je prijemčiva za uzgoj po principima organske proizvodnje.

Izvor: dipl. inž. Andrija Radulović, PSSS Užice

Foto: Facebook


reklama