Budžet za zaštitu životne sredine ove godine veći za 16 odsto nego 2017.

38

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da će, prema prvim procenama, u preradu otpadnih voda Srbija morati da investira do pet milijardi evra ’sa opcijom od oko 300 sistema’ za njihovu preradu.

– Bez rešavanja pitanja prerade otpadnih voda i komunalnog otpada nigde nećemo stići. Izvesno je da nas čeka ogroman posao – rekao je Trivan.

On je na sednici Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije, na kojoj je prihvaćena informacija o radu Ministarstva zaštite životne sredine za 2017, rekao da bi u „životnu sredinu“ u Srbiji trebalo uložiti 15 milijardi evra.

Ukoliko se to ne uradi, Srbija neće moći da napreduje, bez obzira na sve rezultate koje postiže u ostalim delatnostima, ocenio je Trivan.

Nema zaštite životne sredine i ublažavanja posledica klimatskih promena bez pošumljavanja, ocenio je ministar i dodao da je „pod zaštitu stavljen još jedan odsto površine Srbije, štiteći planinu Radan i deo Zlatibora“.

On je istakao da je budžet za zaštitu životne sredine ove godine veći za 16 odsto nego 2017.

– Postoji ozbiljan resurs za povećanje prihoda od taksi i naknada – kazao je Trivan i obasnio da po zakonu novac od „zelene“ takse ne ide u Ministarstvo zaštite životne sredine, već u republički budžet.

– To za nas nije dobro, zbog toga što su to namenske pare i što nas to dovodi u situaciju da pregovaramo sa Ministarstvom finansija oko toga koliko ćemo imati para u budžetu – rekao je Trivan i upozorio da budžet Ministarstva zaštite životne sredine mora da bude znatno veći.

Prema njegovim rečima, 2017. godine od ekoloških taksi i naknada u republički budžet je ušlo 10,2 milijarde dinara, a Ministarstvo zaštite životne sredine je iz tog budžeta dobilo oko pet milijardi dinara za prošlu godinu i 5,8 milijardi dinara za 2018. godinu.

On je najavio da će resorno Ministarstvo raditi na izradi Zakona o klimatskim promenama.

Trivan je, odgovarajući na pitanja članova skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, ocenio da mini-hidroelektrane, naročito u zaštićenim područjima, „prave više štete nego koristi“.

On smatra i da bi trebalo vratiti Agenciju za hemikalije.

Trivan je upozorio da se procenjuje da je u Srbiji „godišnje generisano između 60 i 80 hiljada tona opasnog otpada“ i pozvao građane da takav otpad prijave nadležnim službama.

Ministar je rekao da „Srbija uvozi jedan broj električnih automobila, ali to je ispod svake mere koja zadovoljava“ i da bi sa nadležnim institucijama trebalo da se nađe bolji način da se stimuliše uvoz takvih automobila.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay, Free Images


reklama