Čačanska crna

86

Dobijena 1980. slobodnom oplodnjom sorte moling džet (Malling Jet), crna ribizla čačanska crna priznata je za sortu 1998. godine.

Čačanska crna ima bujan žbun. Grane se u početku razvijaju uspravno, a kasnije pod teretom roda dobijaju raširenu formu. List je krupan, tamnozelene boje sa izraženom nervaturom. Pupoljci su krupni, izduženi. Na dugoj cvetnoj osi se nalazi prosečno 10-15 cvetova. Cvet je krupan sa zelenožutim kruničnim listićima.

Odlikuje se srednje ranim kretanjem vegetacije. Srednjerano cveta. Samooplodna je i veoma rodna sorta. U dosadašnjim ispitivanjima nije pokazala izraženu osetljivost prema nepovoljnom uticaju najznačajnijih biotičkih i abiotičkih faktora.

Grozdići su dugi, sa prosečno 8,5 bobica. Bobice su krupne (0,82 g), sa prosečno 42 semenke, lako se odvaja od peteljki. Sadržaj rastvorljivih suvih materije je 14,6%, a ukupnih kiselina 2,88%.

Vreme zrenja je srednjerano, istovremeno sa sortom boldvin i odlične je transportabilnosti.

Ima umereno izražen miris crne ribizle, zbog čega je veoma pogodna za korišćenje u svežem stanju. Takođe, može se upotrebljavati za preradu i smrzavanje. U dosadašnjim ispitivanjima pokazala je izvanredne rezultate u pogledu rodnosti i kvaliteta plodova. Pogodna je za mehanizovanu berbu ili trešenje, zato što se zrele bobice lako odvajaju od peteljke.

Selekcioneri sorte čačanska crna bili su dr Miloljub Stanisavljević i dr Žarko Tešović.

Izvor: Insitut za voćarstvo

Foto: Institut za vočarstvo


reklama