Čačanska lepotica – kraljica među šljivama

4052

Čačanska lepotica nastala je ukrštanjem sorti Vangenhajmova (Wangenheims Frühzwetsche) i Požegača, davne 1961. Od tada je stekla ugled i zavidan status među voćarima, pre svega zahvaljujući svojim izuzetnim karakteristikama, i mogućnosti da se koristi kako za stonu potrošnju, tako i za sušenje, ali i preradu u rakiju.

Ova veoma cenjena sorta priznata je 1975., a selekcionari su bili dr Staniša A. Paunović, dr Milisav Gavrilović i dr Petar Mišić. Kada se kalemi na džanariku, stablo je srednjebujno. Krošnja je piramidalna, rastresita i velikog rodnog potencijala. Grane su prekrivene rodnim drvetom. Lepotica rađa na jednogodišnjim grančicama i na majskim buketićima.

Cvet je krupan, bele boje, sa dobro razvijenim cvetnim elementima. Cveta srednjerano, istovremeno sa Rut geršteterom i Čačanskom rodnom, a par dana pre Stenleja. Samooplodna je sorta. Prorodi u drugoj ili trećoj godini. Rađa redovno i obilno.

Relativno je osetljiva ka plamenjači, pa se od nje mora štititi. Prema Moniliji nije osetljiva, a prema virusu šarke je tolerantna.

Plod je srednjekrupan, 30 – 40 g, a oblik može varirati od eliptičnog do romboidnog. Sazreva krajem jula-početkom avgusta. Šav je jasno izražen i deli plod na dva jednaka dela. Peteljka je kratka i odlično se drži za grančicu i plod. Pokožica je tanka, tamnoplava, sa srebrnastim pepeljkom. Meso je zelenkastožuto, čvrsto, sočno, slatko-nakiselog ukusa. Koštica je srednje krupnoće, eliptičnog oblika, svetlobraon boje. Odlično se odvaja od mesa. Okvirni sastav ploda podrazumeva oko 17% suve materije, 10,5% ukupnih šećera i 1,1% ukupnih kiselina.

Plodovi su čvrsti, dobre transportabilnosti. Pošto ova sorta rano dobija boju, može se brati i pre pune zrelosti, ako je namenjena za duži transport. U modernom šljivarstvu već dugo drži primat, jer je odlična i za jelo, i za rakiju. Upotrebljava se i za sušenje, ali može se dogoditi da tokom sušenja pukne pokožica. U svakom slučaju, ukus ostaje dobar.

Naravno, priča o šljivi ne može da prođe bez srpskog brenda – šljivovice. Od Čačanske lepotice se proizvodi dobra rakija, ali samo pod uslovom da su plodovi potpuno zreli. Ipak, treba reći da ova rakija nije vrhunska kao ona od Požegače ili Crvene Ranke, ali je sasvim prihvatljiva.

Izvor: institut-cacak.org

Foto: institut-cacak.org


reklama