Ovo je ekonomski značajno oboljenje sorti luka sa belom ljuskom, dok je luk sa obojenom ljuskom otporan jer formira katehol i pirokateholnu kiselinu koji deluju toksično na gljivu.

Oboljenje se javlja na lukovicama tokom vađenja ili čuvanja.

Na Colletotrichum circinans su osetljivi crni luk i praziluk, dok je beli luk otporan.

Na spoljnoj strani glavice nastaju tamnozelene ili crne pege do 2,5 cm u prečniku. Pege su ponekad nepravilnog oblika, često sa vidljivim koncentričnim krugovima koje čine crne strome gljive. U slučaju jače infekcije, parazit prodire u unutrašnjost lukovice pri čemu prouzrokuje žutu trulež unutrašnjeg tkiva glavica.

Gljiva se održava u vidu stroma u biljnim ostacima ili kao saprofit u zemljištu. Infekcije ostvaruju konidije koje, formirajući apresorije, direktno prodiru u biljno tkivo. One se raznose vodom za zalivanje, kišnim kapima, vetrom ili tokom rada na odeći i rukama radnika.

Simptomi se javljaju 5-6 dana posle ostvarene infekcije, a potom se formira nova generacija konidija, koje služe za rasejavanje parazita i nove infekcije. Optimalni uslovi za razvoj oboljenja su temperature od 24 do 29 stepeni i vlažno zemljište.

Uklanjanje biljnih ostataka, plodored sa biljkama koje nisu iz fam. Alliaceae, setva sertifikovanog semena i arpadžika, gajenje sorti koje imaju obojenu ljusku u slučaju opasnosti od infekcije, značajne su mere zaštite. U svetu se kod osetljivih sorti vrši tretiranje semena ili arpadžika fungicidima na bazi karboksina, tirama ili mankozeba.

Izvor: „Priručnik za integralnu proizvodnju i zaštitu crnog luka” (Prof. dr Aleksa Obradović, Poljoprivredni fakultet, Beograd, Mr Đorđe Moravčević, Poljoprivredni fakultet, Beograd, Dr Ivan Sivčev, Institut za zaštitu bilja i životnu sredinu, Beograd, Mr Dragan Vajgand, Agroprotekt d.o.o., Sombor, Dr Emil Rekanović, Institut za pesticide i zaštitu životne sredine, Beograd)

Foto: Howard F. Schwartz, Colorado State University, Bugwood.org, Cesar Calderon, USDA APHIS PPQ, Bugwood.org, Pixabay