„Carlsberg“ kupuje britanskog proizvođača bezalkoholnih pića

10

„Carlsberg“ AS je postigao dogovor o preuzimanju britanskog proizvođača bezalkoholnih pića „Britvic Plc“ ponudom od 3,3 milijarde funti (4,2 milijarde dolara).

Danski proizvođač piva nudi 1.315 penija po akciji, kako bi proširio svoje prisustvo na britanskom tržištu i van sektora piva. Odbor „Britvica“ podržava ponudu, koja predstavlja 36 odsto premije na cenu akcije pre nego što je objavljena vest o interesovanju za preuzimanje, piše Bloomberg.

Carlsberg je već dao dve prethodne ponude – od 1.200 penija i 1.250 penija po akciji – koje je odbor „Britvica“ odbio.

Istorija „Britvica“ seže još od tridesetih godina dvadesetog veka. Danas je to globalna organizacija sa više od 35 brendova, uključujući „J2O“ i „Robinsons“, koji se prodaju u više od 100 zemalja.

„Carlsbergova“ obnovljena ponuda dolazi pošto je „PepsiCo Inc“, koji ima ugovor o punjenju sa obe firme, pristao da se odrekne klauzule o promeni kontrole u svom ugovoru sa „Britvicom“ koja je potencijalno mogla da omete dogovor.

„Carlsberg“ je naveo da je njegov interes za „Britvic“ u skladu sa strategijom kompanije najavljenom u februaru, koja uključuje širenje van pivarskog tržišta. Brendovi kao što su „Somersby“ sajderi i „Garage hard seltzers“ čine dva odsto njegove proizvodnje.

Foto: Pixabay


reklama