Carska bara prelazi u nadležnost “Rezervata prirode” iz Zrenjanina

18

Upravljanje specijalnim rezervatom prirode “Carska bara” poverava se na upravljanje Ustanovi “Rezervati prirode” iz Zrenjanina, piše u izmenama Uredbe o proglašenju ovog rezervata.

Do sada je “Carskom barom” upravljalo Ribarsko gazdinstvo “Ečka” AD iz Lukinog sela.

Osim rezervatom, AD “Ečka” upravljala je hotelom “Sibila” koji se nalazi na ulazu u rezervat.

Pre pet godina, AD “Ečka” je, zbog teške finansijske situacije i neplaćenih računa za struju, ostala bez električne energije. Zrenjaninska inspekcija je tada izašla na teren na poziv radnika koji u tom trenutku nisu imali ni redovne zarade.

List “Danas” u piše da su Grad Zrenjanin i njegovo javno preduzeće “Rezervati prirode” odavno upozoravali da se Rezervatom “Carska bara” ne upravlja na odgovarajući način, zbog čega je i više puta zatraženo da brigu o ovom prostoru preuzmu Zrenjaninci.

Na samo nekoliko kilometara od prirodnog rezervata kineska kompanija “Linglong” je od države dobila besplatno zemljište za izgradnju fabriku automobilskih guma. Građanski preokret iz Zrenjanina je zbog toga u julu ove godine podneo tužbu Upravnom sudu protiv Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine. Ova organizacija traži poništavanje saglasnosti za studiju o proceni uticaja na životnu sredinu koju je taj sekretarijat dao kompaniji “Linglong”.

“Carska bara” zauzima površinu od oko 1.600 hektara, piše na sajtu Grada Zrenjanina.

Na području “Carske bare” evidentirano je više od 200 ptičjih vrsta, među kojima su i prave retkosti – primerci ugroženih vrsta čaplji, kormorana, gnjuraca, pataka…. Močvarnu vegetaciju područja čine interesantne biljne vrste, danas retke i ugrožene, poput belog i žutog lokvanja ili močvarne orhideje, dok je prostor oko bare obrastao dugogodišnjim zasadima vrbe i topole.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Wikipedia


reklama