Cena hrane više nikada neće biti tako jeftina kao pre korone

96

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio je poljoprivredno gazdinstvo Radeka u Žarkovcu. On je zajedno sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomirom Božićem i predsednikom Opštine Ruma Slađanom Mančićem održao sastanak sa rumskim poljoprivrednicima na kome je saslušao njihove predloge, sugestije i izložio planove Ministarstva, analizirajući stanje na svetskom tržištu.

– Ono što nas čeka i što je najvažnije za mesec ispred nas su jesenja i prolećna setva. Mi uveliko pravimo matematike kako ćemo to da odradimo. Što se tiče jesenje nema nikakvih problema, a što se tiče prolećne ovo sa gasom na svetskom tržištu pravi problem zato što jedan deo azotnog đubriva kupujemo preko. Tražimo rešenje kako da nađemo najlakši način i što jeftinije kupimo azotno đubrivo i da imamo za proleće. Napravili smo i Radnu grupu koja se tim pitanjem bavi. Što se tiče veštačkog đubriva tu smo obezbedili kompletno 100 odsto naših potrebnih potencijala. Što se tiče semenske robe biće sve u redu. Možemo da se nadamo još jednoj kvalitetnoj godini uz sistem za navodnjavanje koji smo razvijali u ovoj i prethodnoj godini – izjavio je ministar Nedimović, naglasivši da su cene ratarskih kultura na istorijskom maksimumu.

– Ja nisam mogao da verujem kada sam juče gledao berzu kolika je cena kukuruza u ovom trenutku. Da je to neko pričao pre par meseci, niko mu ne bi verovao. Sa druge strane imali smo realan problem ove godine naročito sa prodajom kukuruza, imali smo umanjen prinos zbog suše. Prosek definitivno u Srbiji će biti između 6,2 i 6,3 tone po hektaru kada pogledamo ceo prostor Srbije. U novcu će to biti mnogo više novca nego prošle godine koja je bila rekordna – kazao je Nedimović i konstatovao da cena hrane više nikada neće biti tako jeftina kao pre korone.

– Pre svega mislim na žitarice, mislim da će ovo biti trend koji će da se nastavi i to govore sva istraživanja na nivou čitave planete – zaključio je Nedimović.

Poljoprivredno gazdinstvo Radeka obrađuje oko 130 hektara zemljišta, mahom se seje pšenica, kukuruz, soja i suncokret. Domaćin Branislav Radeka ističe da je visoka cena žitarica nadomestila nešto manji prinos.

– Jesenja setva je u toku, nešto smo zasejali, nešto nam predstoji. Želeo bih da se zahvalim gospodinu ministru Nedimoviću, pokrajinskom sekretaru Božiću i lokalnoj samoupravi, gospodinu Mančiću, što svako na svoj način daje doprinos da se poljoprivreda razvija. Mi sve naše useve osiguravamo, drugačije ne može, veliki je rizik gledati samo u nebo. Predstavljene su nam i subvencije i pokrajinske i republičke, tako da verujem da ćemo u budućnosti i taj vid podsticaja iskoristiti – kazao je Branislav Radeka.

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić naglašava da se lokalna samouprava maksimalno trudi da i izađe u susret poljoprivrednicima, da i sa višim nivoima vlasti sufinansira uređenje atarskih puteva i uređenje kanalske mreže, te da samostalno finansira osiguranje useva, iznos je dupliran, pa je tako 10 miliona izdvojeno za tu namenu ove godine. Tu su i besplatno uzorkovanje zemljišta, subvencija kamata na kratkoričnim kreditima i slične opštinske mere podrške. Predsednik Mančić se zahvalio na podršci ministru Nedimoviću podsetivši da je pomoć, u vidu veštačkog đubriva, stigla u Donje Petrovce za 46 poljoprivrednika, čiji su usevi pogođeni junskim nevremenom.

– Poljoprivreda je najjača grana privrede u našoj zemlji i vidite i po akcijama koje sprovode ministar Nedimović i gospodin Božić, iz dana u dan se obilaze sela i ovakva poljoprivredna gazdinstava gde se u direktnom razgovoru sa poljoprivrednicima sagledavaju njihovi problemi i sa druge strane kaže se tim poljoprivrednicima šta je to što država nudi. Masa njih koristi sve subvencije i podsticaje, a moramo priznati da država u ovom momentu ulaže u poljoprivredu kao nikada do sada, a sa druge strane i cene poljoprivrednih proizvoda su ove godine, ali i prethodnih godina na istorijskom maksimumu – ocenio je predsednik Mančić.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić kazao je da će već početkom 2022. godine biti otvoren novi paket pokrajinskih subvencija, te da će posebna sredstva biti izdvojena za podršku stočarima.

– Cena hrane raste i na taj način dovodi u nezavidnu poziciju naše stočare, stoga ćemo preduzeti konkretne mere. Želim da pozovem i domaćina, gospodina Radeku, s obzirom da u prethodnom periodu nije koristio sredstva pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, da već krajem januara kada izađu prvi konkursi aplicira i ostvari subvencije za one namene koje su njemu neophodne. Mi inače imamo odličnu saradnju sa Rumom i ove godine smo zajednički finansirali uređenje atarske mreže puteva. Taj posao je mislim već priveden kraju, a mi smo za tu namenu Opštini Ruma dodeli 20 miliona dinara. Pored atarskih puteva, radi se i na uređenju kanalske mreže gde je za odvodnjavanje opredeljeno ka Opštini Ruma sedam miliona dinara. Dakle, moramo zajednički uložiti napore da obezbedimo poljoprivrednicima uslove da nesmetano obavljaju svoj posao, verujem da je svima jasno da je država stala iza njih – poručio je Božić.

Foto: Opština Ruma


reklama