Cena kafe obara rekorde na svetskom tržištu

16

Cene brazilske robusta kafe nastavile su da rastu ove nedelje, dostižući nove rekorde, piše “Bloomberg”, a razlog tome su vremenske prilike u Brazilu, zemlji koja je najveći proizvođač kafe na svetu.

Zalihe jeftinije vrste kafe robusta, koja se koriste za instant kafe, rasprodate su u Brazilu. Posle suše i mraza uništeni su i usevi vrhunske sorte arabika, koju koriste lanci kafića kao što je “Starbucks “.

Lokalne pržionice se trenutno utrkuju u trgovini robuste i svakog dana dižu cene.

Cene brazilske robusta Espirito Santo ove godine udvostručila se i sa 365 brazilskih reala (oko 57 evra) za vreću od 60 kilograma popela se na 769 reala (oko 123 evra za istu količinu).

Na to su uticale vremenske prilike u Brazilu kada su tokom jula i avgusta delove te zemlje u kojima se gaji kafa pogodili jako zahlađenje i desetkovalo ovogodišnji rod. Kasnije su usledile i velike suše.

U kompaniji “Friedberg Mercantile Group” tvrde kako je više od polovine useva ubrano pre prvog mraza, ali da je izgubljen i veliki deo plodova koji je ostao neobran.

Ranijih godina američki uvoznici bi brzo dopremali zalihe kafe iz Vijetnama, drugog po veličini proizvođača u svetu.

Međutim, ove godine javio se problem zbog ograničenja izazvanih pandemijom koronavirusa, nedostatkom brodskih kontejnera, velikih troškova transporta, kao i zagušenja u brodskim lukama.

Navodi se i da su američki uvoznici poput “Starbucksa” zaštićeni ugovorima od velike promene u cenama. Ipak, neki već navode kako će se promene odraziti na njihovo poslovanje.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pexels


reklama