Cena kukuruza dostigla trogodišnji minimum na berzi u Čikagu

37

Cena kukuruza pala je na najniži nivo u poslednje tri godine, jer rastu zalihe u SAD i Brazilu, a potražnja stagnira. To doprinosi smanjenju inflacije, ali stvara značajan pritisak na poljoprivrednike koji su očekivali da će visoke cene potrajati.

Cena kukuruza, koji se pretežno koristi za proizvodnju stočne hrane i etanola, pala je tokom prošle nedelje na berzi u Čikagu ispod 4,50 dolara po bušelu (25,4 kilograma) što je najniži nivo od decembra 2020. godine. Kukuruzom se u maju prošle godine trgovalo po ceni višoj od osam dolara po bušelu, prenosi „Financial Times“.

Pad cena, koji je usledio pošto su američki farmeri zasejali kukuruzom veće površine kao odgovor na prošlogodišnje visoke cene, usledio je zbog pada potražnje. Pad cena u SAD dodatno je podstaknut rastom kineskog uvoza iz Brazila.

Sukob u Ukrajini, koji je jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica pokrenuo je prošle godine rast cena kukuruza i drugih žitarica. Tome je doprinela i suša u delovima Južne Amerike. Kao odgovor na rastuće cene, potražnja za kukuruzom je pala prošle godine prvi put u deceniji, za tri odsto.

Istovremeno, poljoprivrednici su pokušali da unovče visoku tržišnu cenu tako što su sejali više kukuruza. Prema novembarskom izveštaju američke vlade o poljoprivrednoj proizvodnju pokazalo se da je na Srednjem zapadu SAD posejano dodatnih šest miliona hektara kukuruza, kao i da su prinosi bili veći od očekivanih.

Foto: Envato


reklama