Cena maline od 400 dinara iznenađenje za sve

630

Očekivali smo da će ove godine cena maline po kilogramu biti između 270 do 320 dinara, tako da je cena maline po kilogramu od 400 dinara iznenađenje za sve, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Veliku potražnju za srpskim malinama uslovio je loš rod kod glavnih konkurenata, u Poljskoj i Čileu, a ministar je posle obilaska ivanjičkih malinara apelovao na njih da ovu dobru godinu i prihode iskoriste kako bi uložili u proizvodnju.

– Godina je dobra, ali je pitanje šta će biti već sledeće. Zato je jako važno da se ulaže u protivgradne mreže, sistem zaštite, ali i da se zanove zasadi, jer će tako imati mnogo veći rod – rekao je Nedimović za agenciju RINA.

On kaže da se u selu Prilike susreo sam sa domaćinom koji je gajio oko 30 ari starih i odmah pored 30 ari novih zasada malina i prihod je na tim drugima bio čak tri puta veći.

– Mora da se ulaže u tehnologiju, kako bi rod bio zagarantovan. Za malinom trenutno vlada velika potražnja, a nema je zato je jako važno da iskoristimo ovu šansu. Ministarstvo će kroz subvencije takođe pomoći za ulaganja u malinjake – rekao je Nedimović.

Meštanin ivanjičkog sela Brezova Aco Đokić kaže da su dočekali i to da malina sada košta kao kilogram mesa.

– Konačno je došlo vreme i da se trud nas poljoprivrednika ceni. Znamo da je velika potražnja za našom malinom, čak i Poljaci prethodnih meseci tragaju za našim crvenim zlatom, jer je rod kod njih podbacio. Hladnjačari sada nas zovu i pitaju za voće, a pre je bilo obrnuto. Rod je solidan, ali se nadamo skorijoj kiši kako se plodovi ne bi osušili – rekao je Đokić.

Nedimović je obišao i radove na izgradnji brane i akumulacije „Arilje-profil Svračkovo“ i izjavio da će nakon izgradnje autoputa to biti najveća investicija koja će biti realizovana u zapadnom delu Srbije, a njena vrednost sa završnim radovima iznosiće 100 miliona evra.

Ministar je posle obilaska brane kazao da je njena izgradnja još jedan od primera koji pokazuje da se u Srbiji završavaju projekti koji su na svoju realizaciju čekali više od 40 godina.

– Završetkom radova formiraće se jezero koje će se prostirati na površini od 139 hektara, a koje će biti u funkciji vodosnabdevanja građana nekoliko opština i grada Čačka. Imaće veliki značaj i za odbranu od poplava. Predviđeno je da se brana koristi za prihvatanje poplavnog talasa i samim tim poveća stepen zaštite čitavog područja – izjavio je Nedimović za RINU.

Radovi na izgradnji započeli su 2011. godine, a prošle je završena ulazna građevina optočnog tunela kojim je predviđeno da protiče čitava reka, da bi u suvom koritu počelo podizanje brane.

Jedan od najzahtevnijih objekata na gradilištu, vodozahvatna kula, projektovana je u visini od 61 metar.

To je objekat koji će biti u akumulaciji i služi za zahvatanje vode sa tri nivoa, za snabdevanje Arilja, Požege, Lučana, Čačka i Gornjeg Milanovca.

Direktor Javnog preduzeća „Srbijavode“ Goran Puzović rekao je da je do sada završeno 25 odsto radova i dodao da je u planu da ceo projekat bude završen u narednih pet godina.

– Ove godine završavaju se najteži radovi, predviđeno je da bude uloženo 765 miliona dinara, a u narednom periodu ulagaće se preko milijardu dinara kako bi radovi tekli predviđenom dinamikom . kazao je Puzović.

Jedna od najvećih investicija u ovom delu Srbije finansira se uglavnom sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Foto: Srbijavode, Free Images


reklama