Cena požara u Australiji – oko 3,5 milijardi dolara

13

Australija će se suočiti sa gubicima od pet milijardi australijskih dolara (3,5 milijardi američkih) zbog razornih požara koji i dalje besne širom kontinenta.

Prema prognozi australijske banke Vestpak, ova prirodna katastrofa bi takođe mogla da „proguta“ 0,2 do 0,5 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje.

Najveće štete trpe turistički i poljoprivredni sektor, a najteže pogođena teritorija čini oko jedan odsto nacionalne ekonomije.

Od 8. novembra, kad je proglašeno vanredno stanje zbog požara, osiguravajućim kućama je podneto oko 10.550 zahteva za naknadu štete u ukupnom iznosu 939 miliona australijskih dolara.

Mada je ukupni ceh katastrofa poput ove (uključujući i osigurane i neosigurane gubitke koji zahtevaju državnu pomoć) otprilike dva puta veći od osiguranih gubitaka, pun ekonomski uticaj je „visoko neizvestan“, navodi banka.

– Procena ekonomskih posledica katastrofa uvek je veoma teška, posebno kada je još uvek nepoznat pun obim štete – navode analitičari Vestpaka.

Sadašnja kriza sa požarima ima veće posledice od požara u Viktoriji 2009. godine nazvanog „Crna subota“, jednom od najrazornijih u istoriji Australije, u kojem je poginulo više od 170 ljudi, uništeno 2.029 kuća, i spaljeno više od 400.000 hektara zemlje.

Samo su poplave u Kvinslendu 2010-11. godine nanele veće štete sa ukupno procenjenim troškovima od 6,4 milijarde australijskih dolara, dodaju iz Vestpaka.

Bonitetna agencija S&P Global Rejtings saopštila je da kriza s velikim požarima neće ugroziti kreditni rejting zemlje AAA. Ova agencija smatra da će lokalne samouprave moći da „apsorbuju fiskalne izdatke, koji su relativno mali u odnosu na njihove budžete“.

Foto: Free Images


reklama