Cena pšenice zabeležila skok na berzi u Čikagu

86

Cena pšenice na berzi u Čikagu u ponedeljak porasla je za 6% pošto je Rusija najavila suspenziju Sporazuma o žitu.

Decembarski fjučers pšenice na Čikaškoj berzi stigao je do cene od 8,79 dolara po bušelu.

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u izvozu proizvoda iz ukrajinskih luka posle terorističkog napada Kijeva na brodove Crnomorske flote i civilne brodove u vodama Sevastopolja. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, priprema terorističkog napada i obuka vojnog osoblja ukrajinskog 73. specijalnog centra za pomorske operacije obavljeni su pod rukovodstvom britanskih stručnjaka.

Šef Ministarstva poljoprivrede RF Dmitrij Patrušev je kasnije rekao da je Rusija spremna da besplatno snabdeva najsiromašnije zemlje do 500 hiljada tona žitarica u naredna 4 meseca, kao i da potpuno zameni ukrajinsko žito i snabdevanje sve zainteresovane zemlje po pristupačnim cenama. Ministar je podsetio da je u Rusiji ove godine već požnjeveno 150 miliona tona žitarica, a ministarstvo procenjuje izvozni potencijal za tekuću sezonu na više od 50 miliona tona.

Prema rečima Vladimira Petričenka, generalnog direktora Analitičkog centra Prozerno, u trenutnoj vanrednoj situaciji, tržište roba je naišlo na jaz cena.

– Sve će se to odraziti na izvozno tržište poskupljenjem, ali na domaćem nisam još spreman da kažem. Treba da vidimo kakav ćemo rast izvoza imati, koliko će izvoznici otpremiti – rekao je on za RIA Novosti.

Foto: Envato


reklama