Cena pšenice

27

Posle dosta najava o kretanju cene pšenice mesec dana pre, kao i neposredno pred žetvu ovogodišnjeg roda pšenice, može se reći da je trenutna cena pšenice po kilogramu od 17,5 do 18 dinara više nego dobra. Priželjkivanja poljoprivrednika da to bude 20 dinara po kilogramu kao i prošle godine pred žetvu nisu se ostvarila iako oni navode da je ovo jedino isplativa cena proizvodnje pšenice.

Očekivani ukupni rod se kreće od 1,5 do 2 miliona tona, i značajno je manji od prošlogodišnjeg roda koji je iznosio 3 miliona tona. Otkup pšenice za robne rezerve u ukupnom iznosu od 32.600 tona po ceni od 18 dinara ne predstavlja veliku količinu, ali će biti od velikog značaja za one poljoprivrednike koji će biti u mogućnosti da je prodaju po ovoj ceni.

Trenutno se po proizvodnji pšenice Srbija nalazi na 18. mestu u Evropi, a u ukupnoj svetskoj proizvodnji učestvuje sa 0,5% što ne predstavlja veliku količinu. Na trenutni obim proizvodnje svakako utiču i subvencije za biljnu proizvodnju koje iznose 4.000 dianra po hektar odnosno 2.000 dinara po hektaru zasejane površine i 2.000 dinara za utrošeno đubrivo po hektaru. Ovo predstavlja jednu od najnižih subvencija u poljoprivredi u regionu, a i šire, kako u zemljama članicama Evropske Unije, tako i u susednim zemljama koje se vode kao manje razvijene od Srbije, a koje imaju veće subvencije za istu namenu, uz to da postoje i subvencije za utrošeno gorivo, i subvencije po kilogramu proizvodnje.

Obzirom na trenutno jako nepovoljne vremenske uslove u vidu visokih temperatura i suše koja loše utiče na ostale useve, može se očekivati da uskoro cena pšenice ide samo na više, tako da ratarima koji imaju gde da skladište zlatno zrno savetujemo da sačekaju sa prodajom, i da im se strpljenje može isplatiti.

Mr Mladen Pavlović, PSSS Padinska Skela
Foto: Pixabay

 


reklama