Cene jaja u Republici Srpskoj niže za 20%

47

Stabilizacija proizvodnje u sektoru živinarstva uticala je na pad cene jaja u Republici Srpskoj i do 20% u odnosu na početak godine, ali i omogućila jedinom domaćem izvozniku iz BiH da na tržište Evropske unije plasira oko 10 miliona komada ove značajne namirnice.

Predrag Miličić, vlasnik i direktor jedine kompanije iz BiH koja ima dozvolu za izvoz jaja, „Agreks“ iz Donjeg Žabara,, ističe da su prvi kamioni sa jajima, namenjenim preradi, ove godine otišli sredinom februara.

– Šest meseci pre toga uopšte nije bilo izvoza jaja ni u zemlje regiona, kao ni na tržište EU jer su proizvođači prioritet u snabdevanju dali potrošačima u Srpskoj i FBiH – rekao je Miličić.

Dodao je da su zadovoljni ostvarenim rezultatima iako je u drugom delu jula i početkom avgusta taj izvoz nešto slabiji.

– Jaja B kategorije, namenjena industrijskoj proizvodnji, izvozili smo fabrikama u Hrvatskoj i Italiji, a imali smo i jednu pošiljku za češkog partnera – rekao je Miličić.

Naveo je da im izvoz obezbeđuje stratešku prednost nad konkurencijom jer na tržište BiH i regiona, odnosno zemalja CEFTA plasiraju jaja stara maksimalno 3-4 dana.

– U zemlje regiona izvozimo konzumna jaja, ali se radi o manjim količinama – kazao je Miličić.

Kada je reč o izvozu konzumnih jaja na tržište EU, Miličić kaže da su pregovori trenutno u fazi mirovanja.

– Želeli smo ponovo intenzivirati tu priču, pokrenuti određene aktivnosti sa vlastima entiteta i na nivou BiH, ali veterinarske službe su sada okupirane problemima koje je prouzrokovala afrička kuga svinja tako da su naši zahtevi na čekanju. Za nas je ključan izvoz konzumnih jaja na ino-tržište, jer plasmanom samo jaja za industrijsku preradu mnogo gubimo. To je više kao rezervna mogućnost – kazao je Miličić i dodao da je „Agreks“ kao vodeća firma u živinarstvu u Srpskoj i BiH podigao proizvodne kapacitete za dodatnih 60.000 koka nosilja što je uticalo na rezultate izvoza.

Prema njegovim rečima, poslednjih meseci je došlo do značajnog pada cene jaja kako na domaćem tako i na stranom tržištu.

– U odnosu na početak godine jaja su sada jeftinija za oko 20%. Na pad cena uticalo je pojeftinjenje ulaznih inputa u proizvodnji, ali i manja potrošnja. U letnjim mesecima inače po inerciji dođe do pada cena jaja – pojasnio je Miličić.

Predrag Miličić je istakao da je cilj „Agreksa“ i da podiže proizvodnju u novom kompleksu u Šamcu gde živina nije u tradicionalnim kavezima već se slobodno kreće po objektu.

– Reč je o jajima kokošaka iz tzv. podnog načina držanja koja su identična domaćim. Pokrenuli smo dva objekta, od ukupno pet planiranih. Do kraja godine trebalo bi da otvorimo još jedan objekat i time ćemo u tom načinu uzgoja imati 90.000 koka nosilja. Kupci su prepoznali prednosti i među njima je sve više prestižnih hotela i restorana – rekao je Miličić.

Izvor: Glas Srpske

Foto: Envato, Freepik


reklama