Cene proizvođača poljoprivrednih proizvoda u septembru manje za 25,5 odsto

20

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u septembru, u odnosu na isti mesec prošle godine, manje su za 25,5 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u septembru ove godine u odnosu na isti mesec 2022, najveći uticaj na pad cena zabeležen je u grupama žita i to za 48,9 odsto i industrijsko bilje za 31 odsto.

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva, prema podacima RZS u septembru, u odnosu avgust, u proseku su smanjene za 4,9 odsto.

I u tom periodu, posmatrano po glavnim grupama proizvoda, najveći uticaj na pad cena je zabeležen u grupama žita i to za minus 11,6 odsto i industrijsko bilje za minus 5,5 odsto.

Statistički podaci pokazuju i da su cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u periodu januar-septembar 2023, u odnosu na isti period lane, u proseku manje za 2,8 odsto.

Za devet meseci ove, u odnosu na isti period prošle godine, kako je objavio RZS, posmatrano po glavnim grupama proizvoda najveći uticaj na pad cena zabeležen je u grupama industrijsko bilje od 22,5 odsto i žita od minus 18 odsto.

Foto: Freepik


reklama