Cikas – palma koja to zapravo nije

2976

Cycas revoluta, poznata pod nazivima cikas palma, kraljevska sago palma ili japanska sago palma je zanimljiva tropska sobna biljka. Najinteresantnije je što cikas, zapravo – i nije palma, iako je često tako nazivaju zbog karakterističnog izgleda lišća. Ipak, cikas ne pripada porodici Palmae, već Cycadaceae. Karakteriše ga dugovečnost, relativno nizak rast i jednostavnost gajenja. Ako je nega pravilna ova sobna biljka postaje jedinstven tropski detalj u svakom prostoru.

Za pravilan rast i razvoj cikas palme potrebno je dosta svetla, ali ne direktnog. Od izloženosti sunčevoj svetlosti zavisiće boja i dimenzije listova. Listovi su tamnije zelene boje i mogu biti dugi i do dva metra ako nisu stalno izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti, a ako su na tamnom mestu izdužuju se. Međutim, ako nije dovoljno izložena suncu biljka ne dobija novo lišće. Za vreme listanja, saksiju sa cikas palmom treba svakodnevno okretati za jednu četvrtinu kruga, kako bi svi novi listovi dobijali istu količinu svetlosti. Saksiju treba okretati sve dok listovi potpuno ne otvrdnu.

Nedovoljno svetlosti i topli, suvi vazduh zimi često izazivaju rast cikas palme u sobnim uslovima. Međutim, novi listovi su obično iskrivljeni, duguljasti, kržljavi i zato ih treba ukloniti u proleće. Optimalna temperatura na kojoj raste cikas palma je od 7 do 18 stepeni. Leti se odrasle biljke iznose napolje, a zimi ne podnose dužu izloženost temperaturama ispod nule. Idealna temperatura zimi je od 12 do 15 stepeni, pa je preporuka ipak uneti cikas u neku topliju prostoriju.

Zalivanje cikas palme treba da bude umereno, jer pri velikim količinama vode koren počinje da truli. Leti se zaliva umereno, ali tako da zemlja stalno bude vlažna, a zimi tek toliko da se zemlja ne isuši i ispuca. Posebno u toku listanja ne treba dozvoliti deficit vode, jer novonaraslo lišće može biti žuto i kržljavo, ili čak nekrotirati. Cikas palme najbolje uspevaju u peskovitom, dobro dreniranom zemljištu koje je bogato organskim materijama. Ne treba ih saditi preduboko, a u zoni korena ne sme da se skuplja suvišna voda. Ne odgovaraju im plastične saksije, jer u njima voda isparava samo na površini i biljka može propasti zbog previše vlage. Preporučuju se zemljane saksije sa otvorom na dnu.

U vreme rasta listova cikas palmu ne treba presađivati. Presađuje se svake treće ili četvrte godine u supstrat pomešan sa peskom, a na dno saksije se stavlja sloj drenaže od šljunka.

Od proleća do kasnog leta cikas palmu treba umereno prihranjivati veštačkim đubrivom svake dve nedelje.

Razmnožava se semenom, koje se razvija na ženskoj biljci, što je teži način, ili odvajanjem mladih izbojaka koji se razvijaju na stablu odrasle biljke.

Cikas palmu često napadaju štitaste vaši. Tada sporije rastu ili prestanu da se razvijaju, lepljive su, crne i na kraju propadaju. Štitaste vaši se mogu suzbiti insekticidima.

Svi delovi cikas palme, a posebno seme, su otrovni za ljude i za životinje, jer sadrže toksin cikazin čiji metabolit izaziva ozbiljne zdravstvene probleme, tako da treba voditi računa kada se ova biljka gaji u prisustvu dece i kućnih ljubimaca.

Izvor: artnit.net
Foto: Pixabay

 

 


reklama