Čišćenje kanala u Obrenovcu i Surčinu

24

Počeli su radovi na čišćenju drenažnih kanala u Obrenovcu i Surčinu. Ovaj projekat finansira EU sa 440 000e u okviru druge faze Programa pomoći područjima poplavljenim 2014.

Planira se da u okviru projekta budu očišćeni odvodni kanali ukupne dužine 64 km.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je izjavio kako je ovo samo deo pomoći EU, koja je do sada iznosila više od 170 miliona evra, od čega je samo u Obrenovac otišlo više od 11 miliona. Dodao je da su do sada izdvajana sredstva za sanaciju poplavljenih kuća, škola, nasipa, privrednih i poljoprivrednih dobara, a da sada sledi rad na prevenciji, koja je možda i važnija od sanacije već nastale štete. Da podsetimo, EU je finansirala popravku šest crpnih pumpi,  a uskoro će biti nabavljene tri nove pumpe, i obnovljeni objekti šest crpnih stanica.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Marko Blagojević ocenio je da je upravo zapuštenost reka i kanala doprinela tome da poplave nanesu štetu tih razmera, i izazovu tako velike posledice. Najavio je da će u Srbiji na proleće, uz pomoć EU, početi izgradnja infrastrukture za zaštitu od poplava u Svilajncu, Paraćinu i Valjevu, kao i na teritoriji opština Šabac i Bogatić, na objektu koji će štititi deo Mačve od budućih poplava i rizika.

 

 


reklama