Čisti ugalj moguća zamena za obnovljive izvore energije

43

Sedinjene Američke Države se od početka devedesetih godina prošlog veka konstantno udaljavaju od upotrebe uglja i okreću prirodnom gasu i obnovljivim izvorima energije. Međutim ugalj se ’vratio’ zahvaljujući nedavnom ukidanju restrikcija za industriju uglja, koju je potpisao predsednik Tramp.

Mnogi naučnici se slažu da je ugalj jedan od glavnih izvora zagađenja vazduha i samim tim, klimatskih promena. Drugi, a među njima je i Bela kća, smatraju da se odgovor nalazi u tzv. ‘čistom uglju’.

U državi Misisipi na jugu SAD, lokalna kompanija za elektrodistribuciju gradi ogromnu elektranu od 582 megavata, koja će raditi na čisti ugalj. Ta tehnologija podrazumeva uklanjanje ugljen dioksida koji zadržava toplotu, objašnjava bivši predsedavajući međuvladinog panela za klimatske promene – Bob Votson.

– Drugi termin za to je ‘hvatanje i skladištenje ugljen-dioksoda’ što znači da sagorevamo ugalj kako bi proizveli električnu energiju, a zatim skladištimo i hvatamo ugljen dioksid i možemo da ga stavimo u ispražnjene naftne bušotine, ili gasne bušotine ili stene sa naslagama soli – kaže Votson za ’Glas Amerike’.

Osim bojlera, turbine i generatora, elektrana na čisti ugalj mora da ima i odvojeni objekat za otklanjanje ugljen-dioksida i njegovo upumpavanje u zemlju.

Postavlja se pitanje, gde sagraditi takvo postrojenje? Blizu nekog grada kojem treba energija, blizu rudnika uglja ili blizu podzemnog spremišta?

– Možete da ih smestite ili u blizini grada i da prevozite tečni ugljen-dioksid, ili može da se sagradi blizu neke naftne ili gasne bušotine ali onda očigledno morate da transportujete električnu energiju – objašnjava Votson.

Izgradnja elektrane u okrugu Kemper u vrednosti od sedam milijardi dolara počela je 2010. godine i očekuje se da će početi sa proizvodnjom električne energije kasnije ove godine.

U njoj će se otklanjati najmanje 65 odsto ugljen-dioksida koji proizvede.

– Kako ih budete gradili sve više, troškovi će biti manji, a mogućnost za blagovremenu izgradnju će se poboljšati. Ovo je samo prva ovakva tehnologija – priča Brus Harington, menadžer elektrane u Kemperu.

Uz pomoć tog novog postupka ugalj će biti čistiji, ali trenutno je skuplji i još uvek više zagađuje okolinu od upotrebe prirodnog gasa, sunčeve i energije vetra.

Protivnici ovog metoda ističu da je projekat u oblasti Kemper počeo u vreme dok je ugalj bio glavni izvor energije u Americi.

Ali danas, samo sedam godina kasnije, Sjedinjene Američke Države oslanjaju se na priorodni gas, dok su obnovljivi izvori energije u porastu. Teško je zamisliti da će se ugalj vratiti na velika vrata, čisti ili ne, ukoliko ove druge tehnologije i dalje budu zauzimale veći deo energetskog tržišta.

Izvor: Glas Amerike

Foto: Cover Images


reklama