Crna trulež grožđa

165

Gljivica Guignardia bidwellii izazivač je bolesti vinove loze pod nazivom crna trulež grožđa, a prvi simptomi oboljenja javljaju se u rano proleće na svim vegetativnim delovima biljke.

Na lišću se ispoljavaju sivkasto žute pege prečnika do 1 cm, koje su okružene tamno braon prstenom. Pege koje se javljaju na peteljci mogu je prstenovati zbog čega se liska suši. Na šepurini grozda javljaju se mala udubljenja, koja brzo pocrne. Pege na lastarima su izdužene i transformišu se u rak rane.

Na obolelim bobicama javljaju se najpre sitne, oko 1mm, beličaste pege, oko kojih se za nekoliko časova formira crvenobraonkasti prsten, koji za jedan dan može da dostigne širinu od oko 1 cm. Sledećeg dana bobica se suši i smežurava pretvarajući se u plavičastocrvenkastu mumiju. Bolest može da zahvati i uništi čitav grozd.

U okviru pega na listu, kao i u mumificiranim plodovima, odnosno bobicama formiraju se crna telašca – piknidi, koji štrče iz epiderme, čineći je neravnom.

Parazit prezimljava u mumficiranim ili opalim bobicama, odakle se u proleće vetrom, kišnim kapima i insektima prenosi, prvo na lišće, a zatim i na grozdove. Parazit u biljku prodire kroz kutikulu.

Suzbijanje: Ukloniti i spaliti obolele lastare i grozdove, čime se u značajnoj meri smanjuje zarazni potencijal. Sa primenom fungicida trebalo bi otpočeti nešto ranije, kad su lastari 10-15 cm dužine, i do cvetanja obaviti 2-3 tretiranja. Zaštitom vinove loze od plamenjače i crvene paleži biljka se štiti i od crne truleži grožđa.

Foto: Wikimedia, Pixabay


reklama