Čudesni flamingov cvet

3395

Anturijum ili flamingov cvet jedna je od najpopularnijih sobnih biljaka jer predstavlja lepu dekoraciju za prostor i unosi dašak egzotike u domove.

U pitanju je tropska biljka poreklom iz Centralne Amerike koja je ime dobila od grčkih reči anthos (cvet) i oure (rep, zbog izduženog oblika cveta).

Od svih vrsta anturijuma, najpopularnije su Anthurium scherzerianum i Anthurium andreanum.

Anthurium scherzerianum može da dostigne visinu od oko 30 cm. Ima dugačke, uske listove koji izlaze iz središta pod svim uglovima. Cvetovi se sastoje od mesnate cevaste cvasti spiralnog oblika narandžaste boje (spadiks) i velikih lepih mesnatih brakteja (spatula) koje su crvenkasto-narandžaste boje ili pegave.

Anthurium andreanum je znatno krupnijeg rasta. Visok je od 60 do 90 cm. Listovi su srcolikog oblika, a cvetovi se sastoje od spadiksa bele, zelene, žute ili roze boje i spatule. Brakteje su srcolikog oblika crvene, roze, bele, zelene ili kombinacija nekoliko boja. Cvetaju tokom cele godine, ali najviše u letnjim mesecima.

Nega

Optimalna temperatura za gajenje flamingovog cveta je od 20 do 30 stepeni, uz visoku vlažnost vazduha. Tokom zime ne bi trebalo da bude na temperaturi nižoj od 18 stepeni. Nagli pad temperature prouzrokuje propadanje biljke. Anturijumu odgovara svetlo mesto zaštićeno od direktnog sunca, ili polusenka. Zimi ga zalivajte jednom nedeljno, mlakom vodom iz koje je odstranjen krečnjak. Između dva zalivanja zemlja treba dobro da se prosuši. U letnjim mesecima flamingov cvet zalivajte obilnije, svaka tri dana.
Kako traži visoku vlažnost vazduha, anturijum leti orošavajte više puta tokom dana, a zimi dva puta dnevno, i to destilovanom vodom ili kišnicom. Nega za vreme hladnih zimskih dana odnosi se i na to da treba da anturijumu obezbedite adekvatan podmetač u kome će biti kamenčići i voda, ali tako da nivo vode bude ispod gornjeg sloja kamenčića. Vodite računa da prilikom orošavanja ne kvasite velike brakteje. Biljku prihranjujte od aprila do septembra organskim đubrivom za cvetnice.

Presađivanje je neophodno svake druge, treće ili četvrte godine, najbolje u plitke posude, jer anturijum nema dubok korenov sistem. Poželjno je da saksija bude od gline ili plastike za broj veća. Zemlja za presađivanje treba da se sastoji od podjednakih delova šumske zemlje, usitnjene šumske mahovine i komadića drvenog uglja. Prilikom presađivanja na dno saksije obavezno stavite komadiće razlupane glinene saksije ili sloj hidrokulture.

Razmnožavanje

Anturijum se razmnožava deobom bokora prilikom presađivanja koje se obavlja u rano proleće. Pri deljenju vodite računa da svaki deo ima korenov sistem i listove. Podeljene biljke zasadite u pliće i široke posude sa odvodom, uz obavezan sloj drenaže na dnu, a potom biljku prebaciti u toplu prostoriju gde temperatura nije manja od 20 stepeni. Nove biljke redovno zalivajte prepodne i prihranjujte ih kako bi procvetale iste godine.

Ako imate seme flamingovog cveta, ono se seje u isto zemljište u kome se gaji odrasla biljka. Sve dok ne počne nicanje, čuvajte ih u polusenci, a onda prebacite na svež vazduh.

Bolesti

Truljenje korena je najčešće oboljenje kod anturijuma, a izaziva ga gljivica iz roda Pythium. Prve vidljive promene možete zapaziti na nadzemnom delu. Biljka zaostaje u rastu, listovi poprimaju bledozelenu boju, postepeno žute i na kraju uvenu. Ako biljku izvadite iz saksije, primetićete da je koren poprimio mrku boju i dobio neprijatan miris. Ovo oboljenje najčešće se pojavljuje tokom jeseni i zime kad se biljka u uslovima niskih temperatura previše zaliva. Da biste to sprečili, anturijum manje zalivajte i to rastvorom fungicida koji u sastavu od aktivnih materija ima propamokarb i fosetil-Al.
Ako se na naličju lista pojave sitne, smeđe tačkice, a na licu lista hlorotične zone, reč je o rđi. Tamne pege nepravilnog oblika, oivičene žutom zonom na licu lista ukazuju na pegavost lišća. U oba slučaja biljku isprskajte ciramom C-75. Orošavajte je isključivo prokuvanom i ohlađenom ili destilovanom vodom. Smanjite vlažnost i vazduha i zemljišta.

Ukoliko listovi klonu i biljka vene sklonite je sa promaje. Ako listovi žute, venu i na njima se javljaju žute pege, biljci je hladno, a zemlja je previše zalivena. Smanjite zalivanje i biljku premestite na toplije mesto. Ako listovi anturijuma žute i suše se, biljci je potrebna voda, zalijte je i povećajte vlažnost vazduha orošavanjem.

Foto: Cover Images


reklama