Čuvanje crnog luka

72

Proizvodnja crnog luka ima za cilj i što dužu potrošnju, što znači i potrebu za kvalitetnim i dužim čuvanjem.

Čuvanje zavisi i od bioloških osobina lukovice i uslova skladištenja. Kvalitetna svojstva lukovice uslovljena su sortom, vremenom i načinom proizvodnje i potpunim zrenjem, odnosno pravilnim vađenjem.

U našim agroekološkim uslovima određivanje optimalnog momenta vađenja je od presudnog značaja. Kad se koristi regulator rasta, vađenje se obavlja kad 50-70% listova polegne. U uslovima suve klime vađenje može da se obavi i kad se listovi potpuno osuše.

Luk se čisti tako što se odsecaju suvi listovi uz obavezno ostavljanje vrata lukovice oko 2 cm. Luk se čisti pre skladištenja. Najbolji način čuvanja u domaćinstvima je u vencima. Manje količine se čuvaju u rasutom stanju na tavanu ili u ostavi. Dorada se sastoji od primarnog čišćenja i finalnog čišćenja, klasiranja i pakovanja za tržište.

Osnovna pretpostavka je da luk bude osušen, bez zelenih listova, suvi ovojni listovi potpuno formirani, a korenčići do kraja osušeni i lako se krune. Lukovice moraju biti suve jer se u protivnom stvaraju uslovi za pojavu plesni i brže kvarenje i prorastanje luka u vreći. Veliki broj proizvođača čišćenje i klasiranje obavlja ručno, što je dobro ali je i najskuplji način koji dovodi u pitanje ekonomičnost proizvodnje.

Na velikim površinama skupljanje je mehanizovano, a čuvanje je na paletama ili rinfuzi u skladištima na temperaturi od nula do dva stepena uz redovno provetravanje i održavanje vlažnosti vazduha na 65-70%.

Izvor: dipl. inž. Mira Miljković, PSSS Jagodina

Foto: Pixabay


reklama