Čuvanje jabuka

94

Jabuka je voće koje se može dugo čuvati, a za čuvanje su najbolje sorte čiji plodovi dozrevaju u periodu jesen-zima.

Plodove treba brati sa peteljkom po suvom vremenu i prilikom berbe važno je izbegavati njihovo bacanje, kotrljanje, gnječenje ili ostavljanje na suncu ili kiši.

Za čuvanje odabrati zdrave plodove bez vidljivih znakova oštećenja ili simptoma bolesti. Jabuke nije potrebno prati ili brisati. Sveže ubrane jabuke je najbolje prve dve do tri nedelje ostaviti na hladnom mestu. Tokom tog perioda plodovi sa skrivenim oštećenjima i bolestima pokazaće znakove propadanja. Razdvojiti različite sorte, jer se razlikuju po sposobnosti čuvanja. Jabuke koje se mogu čuvati kraći vremenski period pre će pokazati znakove propadanja i predstavljaju izvor zaraze za plodove sorti koje se mogu čuvati duži vremenski period.

Prikupljene jabuke sortirati prema krupnoći na velike, srednje i male. Mali plodovi se koriste za preradu i od njih možemo napraviti džemove, marmelade, sokove, kompote. Za čuvanje je najbolje odabrati plodove srednje veličine. Veći plodovi oslobađaju više etilena što ubrzava proces fermentacije.

Prostor u kojem ćemo čuvati jabuke trebalo bi da bude čist, suv, dezinfikovan (okrečen). Optimalna temperatura za skladištenje jabuke je do 4ºC , optimalna vlažnost vazduha je od 85 do 95%. Ako je vlažnost vazduha niska, dolazi do promene na plodovima i oni gube boju. Za različite sorte su različite i optimalne vrednosti temperature i vlažnosti. Prostorija u kojoj se skladište jabuke treba da bude dobro provetrena zbog nakupljanja etilena.

Na vreme čuvanja utieče nekoliko faktora:
– sorta – letnje sorte (one koje dozrevaju tokom leta) imaju kraći period čuvanja, dok se zimske sorte mogu čuvati duže vreme
– agrotehnika
– vreme berbe – vrlo je važno odabrati dobar termin berbe. Plodovi bi trebalo da dostignu odgovarajući stepen zrelosti (da nisu ni zeleni ni prezreli)
– manipulacija sa plodovima tokom berbe do smeštanja na mesto gde će se čuvati
– uslovi skladištenja

Prema vremenu dozrevanja, sorte jabuke mogu biti letnje, jesenje i zimske. Letnje sorte se mogu čuvati 15 do 20 dana, jesenje do tri meseca, a zimske sorte se mogu najduže čuvati do osam meseci. Plodovi jabuke sadrže oko 85 odsto vode i zbog toga su podložni isušivanju, napadu patogena i štetočina, pojavi fizioloških bolesti, mehaničkim oštećenjima.

Na mogućnost čuvanja utiče i način đubrenja tokom vegetacije. Višak azota će dovesti do slabljenja mehaničkih svojstava ploda. Plodovi su podložniji trulenju. Na kvalitet plodova utiču i drugi elementi: kalcijum, kalijim, fosfor. Nedostatak ili višak ovih elemenata može dovesti do pojave promena ploda tokom skladištenja i propadanja.

Plodovi ubrani sa mlađih stabala podložniji su propadanju i kraće se čuvaju. Za čuvanje su najpogodniji plodovi sa zrelih stabala i to plodovi ubrani sa spoljnje strane krošnje koji su dobili više sunčeve svetlosti. Takođe, potrebno je izbegavati navodnjavanje stabla jabuke tokom perioda dozrevanja. Višak vode u plodu smanjuje sposobnost čuvanja ploda.

Najjednostavnijie je čuvati jabuke u kutijama (kartonske kutije, korpe), ali ovakav način čuvanja je kratkotrajan. Nedostatak ove metode je da se truljenje plodova brzo širi i da se provetravanje plodova mora vršiti redovno i često.

Plodovi jabuke se mogu pojedinačno zamotavati u papir i složiti u dva do tri reda. Modifikacija ove metode je čuvanje plodova u pesku u koji smo dodali malo pepela. Na dno kutije sipajte pesak u sloju debljine 3 cm. Poređajte jabuke, ali tako da se plodovi ne dodiruju međusobno. Poređane plodove posuti peskom. Na ovaj način možemo napraviti dva do tri reda jabuka zatrpanih u pesak. Vlažnost peska ne sme biti veća od četiri odsto jer veća vlažnost može dovesti do propadanja uskladištenih plodova.

Umesto peska mogu se koristiti i drugi suvi i rastresiti materijali: heljdine ljuspice, piljevina, mahovina, ljuska crvenog luka, slama. Jabuke lako usvajaju mirise iz okoline i materijal u koji ih zatrpavamo može promeniti miris plodovima. Skladištena na ovaj način jabuka se može očuvati do proleća ukoliko su uslovi u skladištu odgovarajući.

Jabuke je moguće čuvati i u najlon kesama na kojima smo napravili rupice za ventilaciju. Tokom vlažnog dana u kesici će doći do kondenzacije, a tokom suvog dana plodovi će apsorbovati vlagu.
Ne zaboravite da pregledate uskladištene jabuke barem jednom tokom meseca i odstranite plodove koji pokazuju znakove propadanja.


reklama