Ukoliko volite da slobodno vreme provodite u bašti ili vrtu, morate se složiti da ne postoji lepši prizor od raznobojnog cveća, koje opija svojim mirisom, i šareni leptiri. A, ako želite da leptiri budu stalni ’stanovnici’ vaše bašte, važno je odabrati pravo cveće.

Budleja

Budleja je fantastičan, nizak listopadni grm iz Kine. Pogodan je za gajenje u velikim saksijama, na granicama vrtova ili kao deo poluzimzelene ograde. Grm dostiže visinu do tri metra. Na krajevima izdanaka postavljeni su mali cvetovi skupljeni u duge i guste cvati. Grm cveta od avgusta do oktobra. Privlači leptire kao nijedna druga biljka.

Kanadska štapika

Kanadska štapika je veoma impresivna biljka koja će doneti malo sunca u baštu, a istovremeno će je oživeti – boja cveća, aroma i nektar mame sve vrste insekata. Pored toga, izuzetno je lako gajiti ih, nije zahtevna i otporna je na nepovoljne uslove.

Različak

Ovo je jednogodišnja biljka. Sadi se u proleće, cveta od jula do kraja avgusta, a zasejana u jesen – cveta u junu sledeće godine.

Ehinacea

Ljubičasto-roze biljka ehinacea se sadi pojedinačno ili u grupama. Cveće prečnika do 13 cm privlače živahne leptire, pčele i druge insekte.

Lepa kata

Cveta od septembra do kraja novembra, obogaćuje i oživljava jesenji vrt. One su takođe vredan materijal za rezano cveće.

Lavanda

Lavanda je zimzeleni mediteranski grm koji stvara kompaktne stabljike koje rastu do 50 cm visine. Svoj šarm duguje mirisnom cveću i širokim, snažno srebrnim listovima, lepim u bilo koje doba godine. Ljubičasto i plavo cveće daje intenzivan, prijatan miris. Lavanda cveta od juna do oktobra.

Lijatris

Ovo cveće impresionira ukrasnim cvetovima roze boje. Ova biljka se lako uzgaja, tako da se može uspešno preporučiti i početnicima. Lijatris se preporučuje za sadnju na sunčanom položaju – cveta najobilnije.

Kosmos

Kosmos je godišnja biljka visine od 80 do 100 centimetara sa cvetovima ružičaste, crvene ili bele boje. Kosmos je odlična biljka za vrtove u seoskom stilu.

Hrizantema

Velike, živahnih boja i originalnog oblika – to su neosporni kvaliteti ovih cvetova. Raste brzo i cveta kontinuirano od sredine leta do prvih mrazeva. Pored toga, veoma su atraktivne za leptire, zbog čega svakoga dana možemo računati na goste u našoj bašti.

Lobelija

Plava biljka cveta veoma dugo od juna do novembra. Lobelija je biljka sa delikatnim, sitnim cvetovima. Obožavana je od strane pčela i leptira.

Šeboj

To je dvogodišnja biljka koja doseže visinu od 30-50 cm. Ima duge listove u obliku koplja. Cvetovi su mali, sakupljeni u grozdove. Imaju žutu, narandžastu ili crvenu boju. Oni daju intenzivan miris. Cveta od aprila do juna. Biljka najbolje uspeva na sunčanim i toplim mestima.

Majčina dušica

Tepih u ružičastoj boji. Primenjuje se u parfimeriji, biljnoj medicini i kuhinji. Majčina dušica se koristi u kuhinji kao začin, za meso, umake, nadeve. Ima dezinfekciono, protivupalno dejstvo, jača nervni sistem, opušta mišiće probavnog sistema.

Orlovi nokti

Ovo je biljka iz porodice puzavica sa dekorativnim, intenzivno mirisnim cvetovima. Izdanci rastu do 3 m dužine (godišnji porast od oko 1 m). Cveta u maju i junu, cvetovi su kremasto beli, ponekad sa ružičastom nijansom.

Slatinska žumenica

Slatinska žumenica je godišnja biljka visine od 10 do 30 centimetara, sa visoko razgranatim i hrapavim stabljikama. Na stablima se obično pojavljuju, u periodu od juna do oktobra, mala i vrlo medonosna grupa cvetića.

Jorgovan

Jorgovan pripada najpopularnijim biljkma i raste u velikim grmovima. Velikih je dimenzija – obično je oko 4 m visoka. Stvara lepe, intenzivne zelene listove u obliku srca, prema kojima njeni cvetovi izgledaju izuzetno šarmantno.

Izvor: Ženski magazin

Foto: Pixabay