Kako da legalno prodajete kupinovo vino na tržištu?

235

Brojni uzgajivači kupina bave se i proizvodnjom vina od tog voća, a pitanje koje ih često muči je – koji su uslovi kako bi kupinovo vino mogli legalno da prodaju na tržištu. Odgovor na to pitanje dobili smo od Milomira Obradovića, načelnika Odeljenja poljoprivredne inspekcije za jaka alkoholna pića, vina, bezalkoholna pića i duvan.

Pre svega, kupinovo vino, kao i ostala voćna vina, podleže Zakonu o bezbednosti hrane, pre svega jer se proizvodi sa niskim procentom alkohola, obično 2-6%, a u izuzetnim slučajevima do 13% alkohola.

Zakonski okvir ne predviđa proizvodnju ovakvih pića u okviru poljoprivrednih domaćinstava, pa je prvi korak upis u APR i Centralni registar objekata, čime proizvođač postajete preduzetnik i stiče pravo da proizvodi i prodaje kupinovo vino.

Postoji čitav niz uslova koji moraju da budu ispunjeni kad je u pitanju objekat, a to se pre svega odnosi na higijenske uslove i opremu, a definisano je već pomenutim Zakonom o bezbednosti hrane.

Takođe, mora da se napravi proizvođačka specifikacija, koja će sadržati sve podatke o sastojcima koji su korišćeni u spravljanju vina, kao i procedura po kojoj će se postupati u procesu proizvodnje.

Proizvod mora da bude deklarisan u skladu sa zakonom. Tako, na primer, ako se koriste konzervansi koji mogu izazvati alergijske reakcije, poput vinobrana, njihovo prisustvo se mora istaći.

Svi proizvodi pre stavljanja u promet moraju da budu analizirani u jednoj od akreditovanih laboratorija i dobiju potvrdu da su zdravstveno bezbedni.

Za kraj, za sva dodatna pitanja, svaki proizvođač kupinovog vina može slobodno da se obrati direktno kancelariji gospodina Obradovića na broj telefona: 011/31-12-341.

Foto: Pixabay


reklama