Da li 300 dinara za kilogram čini malinu isplativom za proizvodnju?

1365

Berba maline u ivanjičkom kraju samo što nije počela, a oni koji nisu pretrpeli štetu, ove sezone, mogu da se nadaju dobroj otkupnoj ceni, koja malinare nije obradovala u poslednje dve decenije.

Za kilogram maline proizvođači mogu da očekuju oko 300 do 350 dinara, a otkupljivači nude ugovore po ovoj ceni, jer maline na svetkom tržištu nema dovoljno.

Prema rečima Dobrivoja Radovića, predsednika Asocijacije malinara Srbije, ove godine velika je potražnja maline na svetskom tržištu.

Radović je prošle nedelje za Betu rekao da je cena porasla u odnosu na prošlu godinu kad je bila oko 220 dinara, ali da ona nije „sjajna“ jer je sve poskupelo, od agrotehničkih mera do preparata za zaštitu.

Malina je 2007. i 2008. godine imala najbolju cenu i koštala od 2,4 do 2,7 evra po kilogramu, što je približno sada ponuđenim cenama, ali je to, kako je rekao, samo nominalno izjednačenje, a realno je sve poskupelo nekoliko desetina odsto pa i sadašnja ponuđena cena ne vredi isto kao pre 13-14 godina.

– Cena je porasla zbog smanjene ponude kod najvećih proizvođača Čilea i Poljske, a u Srbiji zbog štete od nevremena i zapuštenih malinjaka. Procena u ovom trenutku je da će u Srbiji ove godine rod biti prepolovljen u odnosu na prosečan od oko 82.000 tona – rekao je Radović.

On je podsetio da su malinjake ove godine oštetili sneg, mraz i sada grad i da je ivanjički kraj pre nekoliko dana „spaslo to što je Ministarstvo poljoprivrede dupliralo broj raketa“.

Radović je dodao da je, uprkos subvencijama, mali broj proizvođača osigurao malinjake jer su izgubili poverenje u osiguravajuće kuće koje ne procenjuju objektivno nastalu štetu.

Izvor: BIZLife

Foto: Free Images, Pixabay


reklama