Da li su beogradski vrapci na broju?

317

Pred stručnjacima iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije stoji novi izazov: istraživanje brojnosti vrabaca u Beogradu.

Tim ornitologa će tokom istraživanja popisati brojnost vrabaca pokućara i poljskih vrabaca na teritoriji opštine Stari grad. Na osnovu ovog istraživanja prvi put će se u delu prestonice detaljnije proceniti brojnost naših pernatih komšija. Osim procene brojnosti vrabaca, cilj istraživanja je da se sazna koji faktori utiču na njihov opstanak.

U Srbiji se gnezde tri vrste vrabaca: vrabac pokućar (Passer domesticus), poljski vrabac (Passer montanus) i španski vrabac (Passer hispaniolensis). Vrabac pokućar je najpoznatiji i najbrojniji među pomenuta tri. Široko je rasprostranjena vrsta i pratilac je ljudskih naselja širom Srbije.

Zahvaljujući čoveku, vrabac pokućar rasprostranjen je na svim kontinentima, osim Antarktika. Hrani se semenjem biljaka, insektima i ostacima hrane za ljude i domaće životinje. Međutim, zabeleženo je smanjenje brojnosti širom Evrope. Vrapci su naše komšije i zavise od nas. Gradovi su njihova staništa, ali da li je u njima dovoljno hrane i skloništa kao nekad? Šta dovodi do potencijalnog pada brojnosti i kako to sprečiti?

– Moj utisak je da je vrabaca ranije bilo mnogo više. Naše istraživanje bi pomoglo da se pronađu mogući faktori smanjenja brojnosti vrabaca, kao što su: dostupnost hrane, borba za opstanak sa drugim gradskim vrstama i odgovarajuća staništa. Na ovaj način bismo načinili prvi korak ka zaštiti ove nama bliske vrste i sačuvali simbol grada – kaže Marijana Demajo iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

DZPPS tokom ove zime prikuplja podatke o brojnosti vrabaca, a kao pomoć građani mogu popuniti kratku anketu o tome gde viđaju vrapce.

Anketu možete popuniti OVDE.

Foto: Pixabay


reklama