Da li će ljubičasto vino osvojiti kupce?

40

Australijska vinarija „Masstengo“ odgovorna je za stvaranje ljubičastog vina koje je odmah po premijeri izazvalo oštre polemike na društvenim mrežama, baš kao i neuspeli pokušaj stvaranja plavog vina od pre nekoliko godina.

Vino po imenu „Purple Reign“ (aluzija na čuveni album i pesmu Prinsa „Purple Rain“), izuzetno vibrantne i atraktivne boje, predstavlja kupažu semijona i sovinjon blana sa aditivima biljnog porekla koji vinu daju njegovu neobičnu nijansu. Ova etiketa lansirana je još 2019. godine, a u međuvremenu, posle početnog uspeha kupaže, u prodaju je pušten i suvi, naravno ljubičasti, penušavac.

Za razliku od španskog eksperimenta sa plavim vinom, koji je propao pošto je EU presudila da piće kompanije „Gik“ ne može da se klasifikuje kao vino (što bi možda bilo i irelevantno za prodaju da piće nije imalo, kažu, užasan, veštački zaslađen ukus), ljubičasto vino prodaje se na manje strogo regulisanom tržištu, a takođe je pravljeno i po višim vinarskim standardima.

Vina „Purple Reign“ prave se od grožđa sa dobrih lokacija (Margaret River u Zapadnoj Australiji), a aroma i ukus ove kupaže, navode vinari, imaju „nagoveštaj trave, dodir minerala i savršen sklad prirodne kiseline i svežine koja se nastavlja u iskričavu, suvu završnicu“.

Vinarija „Masstengo“ ima i, kako navode, dosta ozbiljnu misiju. Osnovana je kako bi „pomerila granice vinarstva sa ciljem uklanjanja sintetičkih aditiva koji mogu da naškode ljudima, i njihovom zamenom bezbednijim i korisnijim alternativama“, navodi se na vebsajtu vinske kuće.

Njen osnivač, Tim Maknamara, studirao je ekologiju i radio u vinskoj trgovini, a njegov poslovni partner, Ros Stjuart, dolazi iz sveta agronomske nauke i specijalizovan je za proizvodnju organskih i biodinamičkih vina.

Vina kuće „Masstengo“ trenutno su u fokusu velikih vinskih medija kao što je „Decanter“. Posle ovoga, mogu se očekivati i recenzije eminentnih svetskih stručnjaka koje će pokazati ima li budućnosti za ovo neobično piće.

Izvor: vinoifino.rs

Foto: purplereign.com.au


reklama