Da li će Srbija graditi nuklearnu elektranu?

22

Profesor nuklearne fizike na Fizičkom fakultetu u Beogradu Jovan Puzović smatra da će Srbija pre ili kasnije biti prinuđena da izgradi nuklearnu elektranu.

– U Srbiji je na snazi moratarijum na izgradnju nukelarnih elektrana, ali izvesno je da ćemo jednog dana praviti nuklearnu centralu kada ne bude više struje iz klasičnih izvora – naveo je on za Prvu TV.

Govoreći o moratorijumu na izgradnju nukelarnih centrala, Puzović kaže da je on donet pre 18 godina i na snazi je još dve godine ako ne bude produžen.

– Nukelarne elektrane su najčistiji izvor energije, najjeftiniji izvor energije, Francuska 75 odsto električne energije dobija iz NE, ne znam za 60-70 godina da je bio ijedan ozbiljani akcident – kaže on.

Bojan Radak, pomoćnik direktora Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, kaže da je taj institut svojevremeno učestvovao u dva velika nuklearna programa.

Na pitanje da li je strah od nepredviđenih situacija poput one u Černobilju opravdan ako znamo da u svom komšiluku već imamo mnogo nuklearnih elektrana i da bi u tom slučaju svakako bili izloženi svim štetnim posledicama iako je nemamo na svojoj teritoriji, Radak je kazao da smo bezbedni zato što su elektrane bezbedne.

– Današnji reaktori se grade na visokim bezbednosnim principima i standardima. Od Černobilja je ruska nauka veoma napredovala i svetska i ništa se slično više nije dogodilo. To što mi nemamo, ako se nešto desi hipotetički, ne spašava nas mnogo – kaže on.

Radak smatra da je jako dobro da mi budemo u toku sa istraživanjima u tom domenu makar nikad ne izgradili nukelarnu elektranu kako bi znali kako da se zaštitimo ili da tehnološki budemo potkovani ako nam neko ponudi za 10 ili 20 godina, da znamo o čemu se radi.

Izvor: b92, Prva TV

Foto: Unsplash, Pixabay


reklama