Da li je kruška perspektiva domaćeg voćarstva?

6

Ono što je poezija u književnosti, to je voćarstvo u poljoprivredi. Ali, kad je cena proizvoda niska, a plasman otežan, tada nije sve tako poetično.

I upravo to se dogodilo sa ovogodišnjim rodom jabuke. Proizvođači jabuke se, mahom, na pinos i kvalitet ne žale, ali ovo definitivno nije sezona koja će u domaćoj voćarskoj hronologiji ostati upisana zlatnim slovima, pre svega zbog toga što Rusija zbog sopstvene rastuće prozivodnje više nije tako atraktivna izvozna destinacija, a nova tržišta još nisu precizno detektovana.

Da li je možda perspektiva domaćeg voćarstva proizvodnja kruške?

Iako se proizvođači jabuka iz različitih razloga za sada teško odlučuju na promenu, stručnjaci smatraju da je ovo trenutak kad bi na pijedestal domaćeg voćarstva trebalo staviti krušku, jer je to deficitarna voćna vrsta koja lako pronalazi put do kupaca i konstatnto ostvaruje dobru cenu.

Da li će i kada kruška početi da caruje domaćim voćnjacima, pitanje je na koje je teško dati odgovor, ali bez sumnje vredelo bi se masovnije oprobati u proizvodnji te, perspektivne voćne vrste.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay


reklama