Da li možemo da se nadamo pojeftinjenju mesa?

52

Cene mesa na domaćem tržištu mogle bi da budu jedna od važnih stavki države u narednom periodu što je u poslednjem obraćanju javnosti nagovestio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naveo da imamo problem sa mesom, i da će se to pitanja u narednom periodu rešavati.

– Očigledno ima mnogo tajkuna koji su tražili da se drže izuzetno visoke cene mesa koje su na nivou najviših evropskih – naglasio je Vučić.

U izjavi za RTS, predstavnici mesne industrije rekli su da su cene mesa dostigle maksimum i da neće biti novih poskupljenja, ali ni pojeftinjenja. Osim ako država ne donese ponovo odluku o ograničavanju cene osnovnih životnih namirnica. Napomenuli su da je od 2021. godine meso poskupelo 50 odsto, a da su razlozi isti i u Srbiji i u Evropskoj uniji – smanjenje stočnog fonda.

Mogu li se potrošači nadati nižim cenama u narednom periodu?

Nedavno su neki od predstavnika mesne industrije kazali za „Politiku” da bi ovo moglo da se dogodi najranije od jeseni budući da su drastično pale cene žitarica i stočne hrane.

Ipak, na stočnim pijacama u Srbiji i dalje nema promena. Cena kilograma žive vage prasadi kreće se između 450 i 500 dinara i nema najava da bi mogla da padne, iako su stručnjaci predviđali da će se to desiti još posle Uskrsa.

Kada je reč o svetskom tržištu, ni izveštaj Organizacije za hranu i poljoprivredu ne donosi preterano dobre vesti. Iako su gotovo sve namirnice znatno pojeftinile u odnosu na prošlu godinu, osim šećera koji već četiri meseca konstantno poskupljuje, blagi rast svetskih cena mesa zabeležen je u maju – za jedan odsto u odnosu na april.

U poslednjem izveštaju ove organizacije objašnjeno je da je razlog tome konstantni rast tražnje za živinskim mesom iz azijskih zemalja i smanjenjem ponude govedine u SAD.

Čedomir Keco, agrarni analitičar, kaže da Srbiji preti nestašica junadi. Kada je reč o tovu prasadi, prema njegovom mišljenju, jedino je isplativo ako su iz domaće proizvodnje, od domaćih krmača sa velikom spremnošću da se ide u proširenje proizvodnje, što je i država pomogla, a posebno jer se očekuje pad cena stočne hrane.

Naglašava da je kod junadi najvažnija mera države da se subvencije sa 15.000 dinara povećaju na 20.000 na utovljeno june. Kao i da se realizuje plan da junice, koje ostaju na gazdinstvu dobiju premiju, ali i da se zadrži povećanje tovnih rasa krava s premijom od 45.000 dinara, što je i poruka stočara. Prema njegovim saznanjima, broj kooperanata za proizvodnju živinskog mesa je u porastu. I oni smatraju da sa cenom od 220 dinara žive mere pileta, ne bi trebalo da bude povećanja cene živinskog mesa niti proizvodnje.

– Suštinski, postoji potreba da se neko u državi ozbiljno bavi neutralnom kalkulacijom cena. To se odnosi na plasman junećeg, svinjskog, živinskog mesa, pa čak i ribe. Cene u maloprodaji su mnogo veće od proizvođačkih cena, to jest trgovci najviše zarađuju u ovom lancu – naveo je Keco.

Izvor: Politika

Foto: Envato


reklama