Da li naziv proizvođača hrane mora da stoji na deklaraciji?

20

Da li po zakonu na prehrambenim proizvodima mora da bude navedeno i ime proizvođača. Na društvenim mrežama u regionu nedavno je pokrenuta ova tema jer sve više potrošača primećuje da se na rafovima trgovina nalaze proizvodi na kojima ova informacija nedostaje.

Naime, sve češće se isključivo navodi naziv uvoznika i distributera, ali ne i samog proizvođača. Ovo se posebno odnosi na sve rasprostranjeniji asortiman proizvoda privatnih trgovačkih robnih marki. Često se može videti samo informacija o kompaniji koja proizvod stavlja na tržište, ali ne i o onome ko ga je proizveo. A upravo je ovo, kako napominju potrošači, izuzetno važan podatak za kupce prilikom odabira proizvoda.

Da li trgovci (ili proizvođači) na ovaj način krše zakon i kakva su pravila obeležavanja prehrambenih proizvoda u Srbiji?

Kako su objasnili iz Ministarstva poljoprivrede u odgovoru dostavljenom „Politici”, u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane, za informacije o upakovanoj hrani odgovoran je subjekt u poslovanju pod čijim se nazivom, odnosno poslovnim imenom hrana stavlja u promet, a koji je registrovan u Srbiji.

Pri deklarisanju upakovane hrane obavezno se, između ostalog, navodi naziv i adresa, sedište subjekta u poslovanju hranom pod čijim se nazivom, odnosno poslovnim imenom hrana stavlja u promet, a koji je registrovan u Srbiji.

Najčešće se to čini na jedan od načina: naziv i adresa proizvođača ili naziv i adresa subjekta u poslovanju hranom koji hranu pakuje ali to može biti i naziv i adresa onog subjekta koji hranu stavlja u promet (npr. uvoznik, vlasnik robne marke), a koji je registrovan u Srbiji.

Dakle, kako potvrđuju u Ministarstvu poljoprivrede, obavezno je navođenje jednog subjekta u poslovanju hranom, koji je ujedno i odgovoran za deklarisanje upakovane hrane.

– Navođenje više subjekata nije zabranjeno, ali u tom slučaju mora biti jasno naznačeno koji je od njih odgovoran za deklarisanje hrane – ističe se u odgovoru.

Kako napominju, kod proizvoda robne marke, kada su i proizvođač i onaj koji stavlja proizvod na tržište firme registrovani u Srbiji, nije obavezno navesti naziv i adresu oba subjekta u poslovanju hranom – već samo jednog od njih.

Prema uočenoj praksi, obično se navodi vlasnik robne marke proizvoda, odnosno onaj koji proizvod stavlja na tržište. Ujedno je ta firma odgovorna za ispravnost, odnosno tačnost podataka koji su navedeni na deklaraciji proizvoda.

Kod hrane životinjskog porekla situacija je nešto drugačija. Prema propisima, potrebno je da na deklaraciji bude istaknut veterinarski kontrolni broj objekta i u slučaju kada taj proizvođač ne stavlja proizvode u promet.

Međutim, ni u ovom slučaju navođenje naziva i adrese tog proizvođača nije obavezno. Obično se upisuju podaci firme koja je ujedno i odgovorna za deklarisanje proizvoda.

– Recimo, kod mleka koje se stavlja u promet pod robnom markom u vlasništvu nekog maloprodajnog lanca, a koji nije proizvođač, naziv i adresa proizvođača mleka nisu obavezan podatak na deklaraciji mleka. Ali je obavezno da se navede veterinarski kontrolni broj objekta u kome se proizvodi mleko – objašnjavaju nadležni.

Sudeći po odgovorima nadležnih koje su objavili i regionalni mediji isti ovakvi propisi za deklarisanje hrane važe i u Evropskoj uniji.

Izvor: Politika

Foto: Envato


reklama