Da li se isplati gajenje jabuka?

205

U čačanskom kraju u jeku berbe jabuka voćari koji su navodnjavali zasade i štitili ih od suše zadovoljni su kvalitetom i prinosom. Da je voćarstvo skupo, ali isplativo, tvrde proizvođači iz sela Ježevica.

U mladom voćnjaku Rajići su prošle godine sa 60 ari ubrali šest tona jabuka. Ove, procenjuju, biće dvostruki rod. Da se velika ulaganja u voćarstvu isplate pokazuje berba plodova samo prve klase.

– Voće je mnogo zahtevno i mnogo je skupo. Celokupna agrotehnika – od oranja, pripreme zemlje, do sadnog materijala i ko je u mogućnosti da pokrije – kaže Mijalko Rajić iz Ježevice kod Čačka.

Upravo su im u proteklom sušnom letu mreže zaštitile 1.350 sadnica jabuke.

– Ima zaštitu od grada, on ima zaštitu i od mraza, od sunca, jer tu jabuka nema ožegotine. Ove godine bilo sunce strahovito. Gde god jabuka bila otkrivena ona više nije, samo je za industriju – kaže Mijalko.

U berbi su sada tri generacije Rajića. Da otplate sva ulaganja u voćnjak kažu potrebno je pet godina. Ipak, računicu imaju.

– Ako je dobar ulog normalno da će se to odraziti na dobar plod i svakako će biti i dobra zarada od toga. Mislim, na početku treba izdvojiti određenu svotu kapitala, koji je potrebno uložiti, ali u nekom određenom periodu ta svota se i svakako vrati – kaže Bojana Rajić.

Veruju da bi se brže isplatilo da imaju hladnjaču, ali su za voćare sa manjim zasadima, kako ističu, i to velika ulaganja.

Izvor: RTS

Foto: Pexels, Unsplash


reklama