Da li šećer ima rok trajanja?

21

Šećer je namirnica koju svi imamo u kući i jedna od onih namirnica koje obično kupujemo u velikim količinama, pa na našim kuhinjskim policama provede nekoliko meseci.

Zato je dobro znati da šećeru rok ne ističe, ali to ne znači da će biti svež kako meseci prolaze.

Granulirani beli šećer zaista ima neograničen rok trajanja, posebno ako se čuva na suvom i tamnom mestu. Pored toga, šećer je efikasan konzervans, a pošto dobro upija vlagu iz hrane, često je ključni sastojak u kiseljenju.

Iako šećer možda nema rok trajanja, može biti kontaminiran štetočinama, vlagom i drugim supstancama koje mogu uticati na njegov kvalitet ili učiniti nebezbednim za upotrebu. Pored toga, šećer može apsorbovati mirise i ukuse.

Mnoge organizacije za bezbednost hrane preporučuju da bacite kesu šećera posle dve godine, ali ako ne primetite nikakvu promenu u mirisu ili kvalitetu, stari šećer će delovati jednako dobro kao i nova kesa šećera.

Smeđi šećer ima reputaciju kvarljive robe, a u ovom slučaju se uglavnom odnosi na to da se na vazduhu dosta stvrdne. Nepropusna posuda u velikoj meri sprečava ovo.

Ako vam se smeđi šećer stvrdne, možete ga staviti na kratko u mikrotalasnu ili pomešati sa nekoliko kapi vode i on će omekšati.

Preporučuje se da se smeđi šećer čuva u hermetički zatvorenoj posudi i da se koristi u roku od dve godine za optimalnu svežinu i ukus.

Osim toga, smeđi šećer možete čuvati u zamrzivaču, ali imajte na umu da ćete morati da ga odmrznete nekoliko sati pre upotrebe.

Izvor: N1

Foto: Envato, Freepik


reklama