Da li su proizvođači zadovoljni skokom cena piletine?

76

Pileće meso je poskupelo, pa potrošači odnedavno kupuju kilogram piletine za blizu 300 dinara, što je za oko stotinu dinara više nego pre nedelju dana.

U radnjama gotovo da nema više piletine za 199 dinara, pogotovo ne za 150 dinara, koliko je kilogram koštao donedavno, piše novosadski “Dnevnik”.

– Piletina jeste poskupela, ali za koliko je kilogram skuplji teško je reći jer u trgovinama vlada šarenilo cena i još uvek se u radnjama može naći po ceni od oko 230 dinara – kazao je za “Dnevnik” predsednik Poslovnog udruženja  živinara Srbije Rade Škorić i dodao:

– Ono što je značajno jeste da je cena piletine krenula na gore i što se, kako se nadaju farmeri, počela približavati proizvođačkoj ceni.

On ističe da se cena žive mere pilića formira trenutno, na dnevnom nivou, u zavisnosti od ponude i tražnje i da sada iznosi 160 dinara, ali da bi realno bilo da kilogram utovljenih pilića košta 320 dinara.

– Piletina je krenula da se približava ceni proizvodnje, što je dobro, kako bi se zaustavilo propadanje farmera koji su ostali u poslu. Naime, zbog jeftinog mesa, mnogi su odustali od uzgoja. Kilogram žive vage piletine, bilo je perioda, koštao je svega stotinu dinara, pa i ispod toga i uzgoj je bio gubitak – istakao je Škorić.

Jedan od većih farmera iz Žitišta Dragan Ješić kaže da sada konačno uzgajivači mogu da budu zadovoljni jer ne prave gubitke, već su na pozitivnoj nuli. Pri tome, on ukazuje da misli na uzgajivače koji u turnusu drže nekoliko desetina hiljada pilića, pošto su iz posla izašli mali i srednji uzgajivači, koji su turnusu imali do 6.000 komada živine.

– Kukuruz i soja su znatno poskupeli i duže vreme drže cenu, zbog čega je stočna hrana više puta išla naviše. S druge strane, velike vrućine nisu godile ni pilićima ni farmerima. Bez obzira na to koliko su farme savremeno podignute, turnus je ovog leta bio produžen jer je živina zaostajala u težini zbog toplote, a bilo je i uginuća. Sve je to uticalo na to da pileće meso poskupi – – istakao je Ješić.

Oni koji krenu put radnje da kupe piletinu, za kilogram celog pileta platiće 289 dinara. To je, uglavnom, cena u prodavnicama u kojima se prodaje samo piletina i koje drže farmeri koji imaju zaokružen ciklus proizvodnje. Kilogram pilećih leđa sada košta 99 dinara, kilogram krila je 249 dinara, bataci s kostima 319 dinara, a bez kostiju 419 dinara. Kilogram belog mesa s kostima košta 379 dinara.

Piletina može da bude i skuplja i to u rasponu od deset do 30 dinara, u zavisnosti gde se kupuje. Na Futoškoj pijaci u Novom Sadu kilogram celog pileta košta 320 dinara.

U našoj zemlji tovom pilića bavi se oko 2.000 famera, a kako kaže predsednik Poslovnog udruženja živinara Srbije Rade Škorić, nema preciznih podataka koliko ima klanica.

Po njegovim rečima, u Srbiji se utovi dovoljno pilića za domaće potrebe.

– To je godišnje od 65 do 70 miliona pilića, od kojih se dobije 110.000 tona mesa. To je dovoljno za domaće tržište, a nešto piletine i prodamo u Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu. Na naše tržište sporadično se uvoze zamrznuti delovi piletine za potrebe prehrambene industrije – kaže Škorić.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay, Unsplash


reklama