Kako da sami napravite jabukovo sirće

442

Ako imate višak jabuka, mogli bi da se oprobate u pravljenju sirćeta za koje je dokazano da blagotovorno deluje na zdravlje ljudi.

Jabuke je potrebno dobro oprati i očistiti i obavezno izdvojite semenke. Očišćene jabuke sameljite u blenderu ili na mašini za meso ili ih usitnite na neki treći način. Samlevene jabuke stavite u staklenu teglu ili neku veću činiju. Jabuke možete i rukama dobro da izgnječite da puste sok.

Izgnječene jabuke prelijte vodom u kojoj ste otopili šećer na sledeći način – na 5 kg mlevenih jabuka potrebno je oko 200 g šećera i najmanje 2 litra vode. Šta to znači? Ako su jabuke kisele ili zelene stavite više šećera (možete i 500 g na 5 kg). Da li će vam biti potrebna veća količina vode zavisi i od toga koliko su jabuke sočne. Ako sipate više vode, imaćete i više ali blažeg sirćeta, a to ne bi trebalo da vam bude cilj. Voda se dodaje jer je bitno da jabuke ne ostanu na suvom, moraju da plivaju u tečnosti – u svom soku ili u vodi.

Ako nema tečnosti neće biti ni sirćeta, a osim toga i ako je smesa previše suva, veća je verovatnoća da se uplesnavi, odnosno, pokvari. Takođe, dosta tečnosti će ispariti, odnosno izgubićete je tokom trajanja celog procesa. Vodite računa da posudu ne napunite do vrha da vam sadržina ne bi iskipila iz posude tokom procesa vrenja. Ostavite bar četvrtinu praznu. Posudu sa jabukama prekrijte krpom ili gazom. Nemojte držati potpuno zatvorenu posudu jer ne pravite kominu za rakiju, odnosno, ne želite alkohol nego samo sirće.

Fermentacija jabuka traje nekih desetak dana na toplom mestu – možete ih držati i na terasi na suncu. U početku, kad krene vrenje, jabuke će se podići na površinu. Znak da je fermentacija završena je kad jabuke padnu na dno posude.

Kad prestane vrenje, procedite sirće od jabuka u veći stakleni balon. Proceđeno sirće držite na hladnijem i tamnom mestu, kao što su podrumi ili ostave, jer mu sledi period „odležavanja“. Na svakih desetak dana trebalo bi da pretačete sirće (kroz gazu). To je proces koji traje i biće vam potrebno strpljenje da sve to ponavljate više puta. Što više proceđujete, imaćete bistrije sirće. Takođe, sasvim je normalno da se na vrhu flaše ili posude u kojoj čuvate sirće formira gljiva (baš kao i kod industrijski proizvedenog sirćeta) – bacite je kad proceđujete.

Sirće je spremno za upotrebu već posle prvog proceđivanja, ali kao i vino, odležavanjem ćete dobiti bolji ukus i miris.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay


reklama