Kako da vam svež kupus bude na dohvat ruke tokom zime

591

Kupus se može sačuvati u svežem stanju tri do pet meseci ako se glavice pripreme na odgovarajući način.

Da bi se to postiglo, potrebno je uraditi sledeće: branje kupusa odraditi krajem oktobra i početkom novembra, i to isključivo tokom suvog vremena. Sa glavice kupusa potrebno je skinuti oštećene listove, a zatim suve glavice umotati u dva sloja novinskog papira i položiti ih u kartonske kutije. Takođe je potrebno da svaku glavicu kupusa umotamo tako da presavijeni deo novinskog papira na krajevima podvijamo na donjem delu glavice gde se nalazi koren.

Na dno kutije staviti nešto piljevine, a zatim umotane glavice naslagati u kutije sa korenom okrenutim na dole. Šupljine između glavica ispuniti zgužvanim novinskim papirom, pa kad je ispunjen prvi red, pokriti ga kartonom. Zatim polažemo drugi red glavice na isti način kao i prvi.

Napunjenu kartonsku kutiju zatvoriti preklapanjem stranica poklopaca, ali ne lepiti trakom. Kutije sa glavicama kupusa odložiti na balkon ili neko drugo mesto gde temperatura ne pada ispod -2 do -3 stepena Celzijusa. Potrebno je povremeno presložiti glavice kupusa u kutiji, jer se može dogoditi da neke od njih nisu bile zdrave prilikom pripreme i mogu izazvati kvarenje. Takve glavice potrebno je ukloniti, a prazno mesto ispuniti zgužvanim papirom.

Foto: Pixabay


reklama