Dalija ili georgina, spada u žbunaste, gomoljaste, zeljaste perene, a pripada porodici Asteraceae, ili na srpskom – glavočika. Ova trajnica predstavlja nacionalni cvet Meksika, odakle i potiče. Drevni Asteci koristili su je kao hranu, i kao lek. Lukovice dalije su pekli, i tako dobijali brašno, a u Evropu je prvi put stigla ne kao ukrasna biljka, već kao povrće. 

Od tri originalne vrste iz Meksika, tokom godina uzgojeno je preko 20 000 kultivara, različitih boja i oblika cvetova. Jedno im je zajedničko – stabljika uvek nosi samo po jedan cvet. Većina dalija nema izražen miris, pa polinatore moraju da privuku lepotom i raznolikošću boja latica.

Savremenim baštovanima dalija je poznata kao ukrasna baštenska biljka koja raste iz malih, smeđih, dvogodišnjih gomolja koji se sade u proleće. Cveta od sredine leta, pa sve do prvih mrazeva, kada drugog cveća više nema „ni na vidiku“. Sezona cvetanja traje bar 120 dana, a najviše joj prijaju umereno vlažni klimati.

Dalije treba saditi kada temperatura tla dostigne oko 15-16 stepeni, što u našim uslovima odgovara kraju aprila i maju. Savetujemo da sačekate dok ne prođu sve opasnosti od poznih prolećnih mrazeva. Odaberite dobro osunčano mesto, donekle zaklonjeno od vetra. Dalija voli jutarnje sunce, a ako bude osunčana 6 do 8 sati dnevno pružiće vam veliki broj cvetova prelepih boja. Zemljište treba da bude blago kiselo, plodno i dobro drenirano. Ako je zemlja tvrda i nabijena, poželjno je dodati nešto peska i treseta, kako bi se popravila njena struktura. Ako sadite u žardinjere ili saksije, obavezno na dno postavite drenažni sloj od šljunka.

Rastojanje između biljaka zavisi od visine. Visoke sorte sade se na razmaku 90-120cm, srednje na 60-90cm, a niske na 40cm. Krtola se sadi tako da 1/3 korenovog vrata bude iznad površine zemljišta, dakle na dubinu od nekih 15 cm. Pre sadnje, korisno je u rupu staviti malo komposta i pregršt koštanog brašna.

Gomolje koji su oštećeni ili truli izbegavajte. Dobar znak je ako na sebi imaju nešto zelenih izdanaka. I još nešto – nemojte ih deliti, kao pri sadji krompira. Krtole georgine se sade cele, sa okcima okrenutim ka gore.

Dalije će procvetati nekih 8 nedelja nakon sadnje, odnosno početkom jula. Ko želi da cvetanje počne ranije može zasaditi krtole nekih mesec dana ranije u zaštićenom prostoru.

Biljke ne treba zalivati nakon sadnje, jer će tako doći do truljenja krtola. Tek kad se pojave prvi zeleni izdanci iznad zemlje može se početi zalivanje i to 1-2 puta nedeljno ako su zasađene u bašti, odnosno 2-3 puta nedeljno ako su u žardinjeri. Dalijama godi tečno đubrivo sa malim sadržajem azota (slično onom koje se koristi za povrće). Prihranjujte ih nakon nicanja, a posle toga, svake 3 do 4 nedelje od sredine leta do rane jeseni.  Ne preterujte sa prihranom, naročito sa azotom, jer ćete rizikovati da cvetovi budu ili mali ili da ih uopšte ne bude, kao i slabe ili trule gomolje.

Visoki kultivari, sa krupnim cvetovima traže potporu, pa ne bi bilo loše da im postavite kočiće, za koje ćete ih vezivati kako biljke budu rasle. Dalije pokrivačice tla ne traže podupiranje niti kidanje pupoljaka. Dovoljno je da zakinete vrh izdanka da podstaknete formiranje žbuna i da uklonite precvetale cvetove. Otkinite središnji izbojak iznad trećeg reda listova.

Cvetove je najbolje seći tokom svežeg jutra. Po sečenju cvetne stabljike na 2 do 3 sekunde stavite u vodu na tempereturu od 80 oC, a zatim oko sat vremena držite u hladnoj vodi. To će učvrstiti cvetove i doprineti da oni traju duže, od 4 do 6 dana. Uklanjanjem precvetalih cvetova, dalija će cvetati do kasno u jesen.

Sa prvim mrazevima, lišće dalije će pocrneti. Mnogi se pitaju šta sa dalijama zimi? Ne brinite, one su otporne na zimske uslove karakteristične za naše podneblje. Možete ih orezati i ostaviti da prezime u tlu pod debelim slojem malča, ili ih ipak iskopati na jesen i čuvati u pesku ili vermikulitu tokom zime.

Foto: Pixabay

Izvor: Dalija – cvet svilenkastog sjaja, dipl. inž. Ivana Čolović (Večernje novosti); Dalije, najlepše cveće u vrtu (prirodnoizdravo.com)