Danci žele da ulože 50 miliona evra u „Plantaže“

42

Savetnik predsednika Crne Gore za regionalni razvoj Aleksandar Stijović kazao za podgoričke „Vijesti“ da su predstavnici danske kompanije Macorn Holdings ApS, koja posluje kao deo grupacije pod vlasništvom TFE invest ApS, zvanično kontaktirali Kabinet predsednika u vezi namere da pokrenu svoju investiciju u kompaniji „Plantaže“ i da je on ispred Kabineta predsednika pomogao u povezivanju i održavanju sastanka sa Ministarstvom energetike i rudarstva Sašom Mujovićem.

– Reč je o Agrovoltacs projektu, koji bi sistemski rešio nekoliko problema sa kojima se susreću „Plantaže“ u proizvodnji grožđa i preradi vina, a ekonomski doprinosi daljem oporavku kompanije i stvaranju dodatne vrednosti. Ova kompanija je na sastanku prezentovala projekat čiji je fokus na zelenim tehnologijama, održivosti, ekonomskim prednostima, tehnološki napretkom, tržišnoj konkurentnosti – kazao je Stijović, navodeći da je investicija vredna oko 50 miliona evra.

On je dodao da bi kompanija „Plantaže“ kroz projekat dobila pristup održivoj energiji po nižoj ceni, što dovodi do potencijalnih ušteda troškova električne energije na duži rok.

Stijović je pojasnio da je „agrivoltaika“ praksa kombinovanja poljoprivrede i proizvodnje solarne energije, gde su solarni paneli postavljeni iznad poljoprivrednog zemljišta kako bi se iskoristila sunčeva energija, a da pritom i dalje raste usevi ispod njih.

Stijović je kazao da je potencijalni investitor saopštio da bi preuzeo obavezu potpunih kapitalnih ulaganja, dok bi „Plantaže“ obezbedile određeno zemljište za testno područje, komunalni pristup, potrebne dozvole.

– Posebno je naglašeno da „Plantaže“ uvek zadržavaju pravo vlasništva nad zemljištem – kazao je Stijović.

Izvor: Vijesti

Foto: Plantaže


reklama