„Dani leskovačke mućkalice i šopskog folklora“ spajaju tradiciju, kulturu i istoriju

14

U dvorištu Šop Đokićeve kuće u Leskovcu 4. put je održana manifestacija „Dani leskovačke mućkalice i šopskog folklora“.

Festival je realizovan u okviru projekta Magija sinergije, zajedničkog projekta Leskovca i bratskog grada Elin Pelina iz Bugarske. Zahvaljujući ovom projektu na ulice Leskovca se vratio vozić Roštiljko.

Pomenutu manifestaciju je u ime gradonačelnika Leskovca dr sci. med. Gorana Cvetanovića otvorila zamenica dr Lidija Dimitrijević.

– Leskovac je grad sa dugom i ponosnom istorijom, a mućkalica je jedno od onih jela koje je postalo simbol naše gastronomije. Svako ko je ikada probao leskovačku mućkalicu zna da ona nije samo obrok, već i iskustvo, sa svojim jedinstvenim ukusima i aromama koje odražavaju duh našeg kraja. Ova manifestacija pruža nam priliku da uživamo u tome, ali i da podelimo našu kulturu i tradiciju sa brojnim gostima – kazala je Dimitrijević i dodala:

– Manifestacija „Dani leskovačke mućkalice i šopskog folklora“ je takođe prilika da se okupimo, da slavimo zajedništvo i da se podsetimo koliko je važno čuvati i negovati naše kulturno nasleđe. Ona je dokaz da tradicija i moderno mogu ići ruku pod ruku, i da kroz takve događaje možemo privući nove generacije da se zainteresuju za naše običaje i kulturu.

Direktorka TOL-a Dijana Ranđelović, pozdravila je sve prisutne i istakla da je Leskovac grad sa bogatom istorijom, kulturom i tradicijom, a gastronomija je neizostavni deo tog nasleđa i predstavlja jednu od glavnih odrednica identiteta Leskovčana.

– Ova manifestacija je rezultat saradnje između Leskovca i Elin Pelina i dugotrajnog projekta koji je spojio kulture, tradiciju i gastronomiju ova dva grada na jedinstven način. Ovaj događaj nije samo prilika da se proslavi naša kulturna baština, već i da se ojača veza i prijateljstvo između dva naroda – poručila je Ranđelović i dodala:

– Iskoristila bih priliku da još jednom pozdravim uvažene goste iz Elin Pelina, sa željom da se naša saradnja nastavi i u budućnosti i da se naredne godine sa istim povodom na ovom mestu okupimo u još većem broju.

Foto: Grad Leskovac


reklama