Dani polja strnih žita PSS Vrbas

44

Poljoprivredna stručna služba Vrbas organizovala je tradicionalnu manifestaciju Dani polja strnih žita i zaštite bilja.

Na oglednim poljima površine više desetina hektara, predstavljena je čak 81 sorta ječma, pšenice, tritikale i raži proizvedenih u laboratorijama više instituta i naučnih centara.

Ni najtopliji junski dan u poslednjih 100 godina, kakav je bio 24. jun, nije zaustavio brojne poljoprivredne proizvođače da se na licu mesta uvere u mogućnosti novih sorti i njihovim prednostima, posebno kada se na usevima primene sve agrotehničke i druge mere tokom setvenih radova.

– Ogledno polje služi da bi se pokazalo kako na najbolji način proizvesti dobar proizvod i dobiti dobre prinose. Ove godine imamo 70 sorti strnih žita koja su u izuzetno dobrom stanju, raž i ječam su pred ubiranjem, i semenske kompanije koje su obišla naša polja zadovoljne su kako se ogled sprovodi i u kom se pravcu sve razvija. Mi smo Poljoprivredna stručna služba i sve moramo raditi na najvišem mogućem nivou. Kao istureno odeljenje Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, pružamo podršku poljoprivrednim proizvođačima, organizujemo zimske škole savetodavstva, stalno smo na usluzi proizvođačima kako da tretiraju useve, naši agronomi i zaštitari kontinuirano edukuju poljoprivrednike, sve u cilju da uspostavimo moderni agrar i dobijemo što bolje rezultate – rekao je obraćujući se okupljenim poljoprivrednim proizvođačima i predstavnicima semenskih kuća Aleksandar Đuričković, direktor Poljoprivredne stručne službe Vrbas.

Foto: vrbas.net


reklama